Hon är Sveriges bråkigaste kvinna

RELATIONER

Står upp för de gröna frågorna – Åsa Domeij toppar bråklistan

Hon är Sveriges bråkigaste kvinna.

Men före detta toppolitikern Åsa Domeij tycker inte att hon behöver bråka så värst mycket.

– Ibland blir jag förvånad över hur snabbrörligt det kan vara i näringslivet. Jag upplevde politiken som trögare, säger hon.

Foto: engagerad Åsa Domeij rör om i näringslivet genom att arbeta för bättre miljö.

För tredje året i rad rankar tidskriften Passion for Business Sveriges 49 bråkigaste kvinnor.

Listan, som domineras av ­näringslivsprofiler, toppas av –en ex-politiker.

Åsa Domeij, en gång Miljöpartiets affischnamn, är i dag chef för miljö och socialt ansvar inom Axfoodkoncernen, där ­affärskedjor som Hemköp och Willys ingår.

– Det är skoj att uppmärksammas för sitt engagemang. Och att kvinnor inom näringslivet uppmärksammas, säger Åsa ­Domeij.

Stora och små frågor

I hennes jobb i dag ingår bland annat att ta fram ett hållbarhetsprogram för hela koncernen och andra projekt som att energi­effektivisera butikerna. Andra frågor rör sig på detaljnivå.

– Det kan handla om en enstaka kemikalie, som bisfenolet som vi tagit bort från nappflaskor och nu senast kassakvitton. Det kan också handla om fisk som WWF rödlistat. Pangasius har vi slutat köpa in – även om den kan finnas kvar i diskarna för vi slänger ju ingen fisk, vi säljer slut på den, säger Åsa Domeij.

Mer ekologiskt

Att öka utbudet av ekologiska varor handlar förstås inte bara om att göra gott för miljön – utan också om att blidka dem som betalar.

– De senaste tre åren har miljö­engagemanget ökat tydlig bland människor. Det är helt klart större efterfrågan. Al ­Gores film (En obekväm sanning 2006) betydde mycket, liksom flera olika klimatrapporter, säger Åsa Domeij.

Så det är viss medvind för hennes frågor.

Och egentligen tycker hon ­inte att hon behöver bråka så mycket.

Åtminstone inte så mycket som hon trodde att hon skulle behöva.

Miljö är hjärtefrågan

– Jag behöver ju driva hållbarhetsfrågorna rejält. Men ibland, när jag kanske laddat för ­något, blir jag förvånad hur snabbrörligt det kan vara. Jag upplevde nog politiken som trögare. Där kunde man möta motstånd för motståndets skull, till exempel om ett förslag kommer från fel parti.

Har du lämnat ­politiken för gott?

– Det vågar jag inte säga. Jag har slutat med politik fyra gånger i mitt liv – och därmed börjat fyra gånger. Jag har gått fram och tillbaka mellan universitet, näringsliv och politik. Oavsett var jag befunnit mig har jag sysslat med frågor om miljö och socialt ansvar. Men det går inte att ­bestämma i förväg vad man ska göra och ha en massa livsplaner, säger hon.