"Jag tänker på sex hela tiden"

Läs hela läsarchatten med sexolog Linn Heed

Linn Heed säger: Vårens bakslag i form av snöblandat regn och ett par kalla dagar, kan få moodet att gå ner. Men idag lyser solen i Stockholm och det är dags för en kul chatt, så ställ era frågor.

Zarah säger: Hej Linn! Jag och min sambo har varit tillsammans i 6 år och älskar varandra helhjärtat. När vi har sex tänker jag att han just då har sex med hans tidigare strultjejer, och blir mer och mer upphetsad. Efter detta mår jag dåligt. Jag känner att detta inte är normalt men ändå får jag dessa tankar. Någon annan kanske skulle ha tänkt att de har sex med någon annan kille, men jag på hans ex :( Är detta tillåtet? Ska jag säga det till honom?

Linn Heed säger: I fantasin är allting tillåtet. Det är ju det som är det unika och häftiga med fantasier. Man får lov att spränga gängse normer och gränser, och man behöver absolut inte berätta dom för någon, utan dom kan bara vara dina i all hemlighet. OM man mår dåligt av sina fantasier, så kan det ju naturligtvis finnas skäl att begrunda orsakerna. Många gånger fastnar vi i en skuldfälla av dåligt samvete, eftersom vi inte "borde" eller att det är "onormalt" att tänka si eller så. Moralsamvetet gnager och vi känner oss som dåliga människor, MEN försök att inte tänka så. Du har dina fantasier, behåll dom för dig själv. Ibland kan det vara svårt att förklara för någon annan, och få den förståelse som man söker. Nej, du är inte onormal. Ta det lugnt och försök fortsätta njut av ditt sexliv med din kille!

hjälp säger: Hej Linn! Jag är en kille på 30 år som tänker på sex nästan hela tiden. Det är jättejobbigt! Det har gått så långt att jag har svårt att fungera socialt i vissa fall, till exempel när jag umgås med tjejer. Finns det något sätt som man kan minska sin sexlust på? Finns det några mediciner eller nåt man kan äta?

Linn Heed säger: OM det är så allvarligt att du funderar på medicinering för att dämpa/ta bort sexlusten, så måste du diskutera igenom din livssituation med en duktig läkare. Det är ingenting som jag kan rekommendera så här, utan att varken känna dig, eller ha din problematik helt klar för mig. Har det alltid varit så här att du tänker på sex? I perioder kan vi vara oerhört fixerade vid sex, och det kan bero på en mängd olika saker. Vi kan till exempel uppleva frustration över ett eget torftigt sexliv och söker utlopp för detta i tankar, fantasier och utomstående situationer. Att onanera är ett bra sätt att ha sex med sig själv, utan att behöva ta hänsyn till omgivningens krav etcetera. Hur blir du socialt handikappad? Ofrivilligt stånd? Nervös när du talar med tjejer? Svårt att fokusera på det sociala samspelet och tänker bara på hur det skulle vara att ha sex med henne osv? Fundera över din totala livssituation och om du kan förändra någonting, så att även "sexbiten" känns lugnare. Kanske kan samtal hos någon utomstående också hjälpa dig att få ordning och reda och lite nya perspektiv? Lycka till!

Anonym säger: Hej Linn jag är 22 år gammal och har aldrig fått orgasm tillsammans med en kille, varken vid samlag, oralsex eller att han gör med fingrarna. Jag kan bara komma på egen hand, vilket inte är kul. Vad ska jag göra? Finns det hjälp? Kram Sara

Linn Heed säger: Ha förtröstan Syster.. Du vet att din kropp fungerar alldeles utmärkt på egen hand, det vill säga när du har sex med dig själv. Ha självförtroende och trygghet i detta. Försök att översätta den situationen till när du har sex tillsammans med en kille. Visa honom hur du själv gör för att uppnå orgasm. Känns det pinsamt? Nej, det är precis tvärtom. Killar ÄLSKAR tjejer och kvinnor som vågar ta för sig, som inte skäms över sin kropp, som vågar njuta fullt ut och som tar ansvar för sin orgasm. Försök att göra på samma sätt, fast ni har samlag. Slappna av och jaga inte orgasmen. Den kommer. Jag lovar dig!!!!

BJ säger: Hej Linn, jag och min sambo har bott ihop i snart 7 år, vi båda fyller 27 i år. Vi har haft en kris de senaste månaderna och nu tycker min sambo att det känns mer som att vi bara är kompisar. Hon säger att hon älskar mig, men att gnistan fattas. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, finns det nåt vi/jag kan göra för att få tillbaka "gnistan"? Jag älskar henne väldigt mycket! Tacksam för svar!

Linn Heed säger: Så klart att ni kan få tillbaka gnistan. Det krävs motivation, initiativ och vilja från er båda två. Det räcker inte med att en tar ansvar för relationens utveckling och skick, utan ni behöver båda två medvetet jobba för att tända gnistan igen. Och det går!!! Avsätt kvalitetstid för varandra. Gör roliga saker ihop. Gemensamma upplevelser skapar samhörighet, minnen och känslomässiga band till varandra. Gör saker som ni gjorde i början när ni var nyförälskade. Res bort en weekend, skäm bort varandra. Överraska varandra. TA INTE VARANDRA FÖR GIVET. Låt inte vardagen vara det enda som tar plats. Lite vardagslyx, glamour och överraskningar är på sin plats. Man behöver känna sig sedd igen, åtrådd igen, lustfylld igen. Förnya er i sängen. Kör inte på det gamla vanliga, det som ni vet funkar. Testa något nytt. Våga kasta loss och vara lite crazy tillsammans. En ny sexleksak, ett rollspel, leva ut en gemensam sexuell fantasi? Det här fixar ni. Kärleken finns där. Jobba för det här nu!

love säger: Hej Linn. Jag är 21 år, har en fråga; under de senaste månaderna har mina bröst "svällt", från b till c-kupa, mina bh:ar passar inte längre. Är inte gravid, äter p-piller (har gjort det ett par månader) och har precis fått mens, och har inte gått upp i vikt i övrigt, det är bara brösten, och inte bara jag som har reagerat. Trivdes så bra med mina små bröst, är detta bara tillfälligt och vad kan det i så fall bero på? Tacksam för svar. Kram från mig.

Linn Heed säger: Det låter som att det är troligt att du påverkas hormonellt av dina p-piller. Vissa kvinnor gör det, och nu har det gjort att dina bröst har blivit större, mer uppsvällda och kanske lite ömma? Prata med din barnmorska på ungdomsmottagningen om detta och se om du kan pröva att byta preventivmedel, och se om du får mindre biverkningar. Det är ju alltid så med medicin av olika slag, man måste väga fördelarna mot nackdelarna och sedan själv fatta ett beslut om det är värt det! Lycka till.

Emma säger: Hejsan Linn, vill först och främst tacka för en bra spalt. Jag har funderingar kring några saker, hade en svamp infektion i tre månader innan det upptäcktes, och jag fick väldigt ont vid sex, och slutade då att ha det. Nu är den botad men det gör fortfarande ont, misstänker att jag spänner mig, vad kan man göra för att slappna av igen? Förstår att det måste få ha sin tid.

Linn Heed säger: Tack för att du gillar spalten Emma!!! Svampinfektioner har tyvärr den inverkan att slemhinnorna kan bli skörare och känsligare vid just samlag och annan friktion. Lufta underlivet, sov utan trosor, tvätta bara med barnolja, och om du måste med ljummet vatten. Du kan smörja in underlivet med barnolja för att mjukgöra den känsliga huden. Undvik stringtrosor och syntettrosor, naturligtvis. När du känner dig bra i underlivet, så tänk på att vara riktigt sexuellt upphetsad vid sex och samlag. Kvinnor som lätt får svampinfektioner, kan få det om penetreringen sker för snabbt och med för stor friktion. Det kan liksom räcka. Slappna av och välj en samlagsställning där du har kontroll över införandet. Då kan du ju stanna upp om det gör ont, skaver eller känns konstigt. Ridställningen till exempel. Bra avslappningsövningar finns det i en mängd olika böcker som du kan hitta på biblioteket. Ta det lugnt, och vänta med samlag tills du verkligen vill och kan slappna av.

Undrande säger: Hej Linn!

Hur får man en tjej att känna sig fin i sängen. Hon har fått för sig att börja träna. Jag tycker inte alls att det behövs.

Hur kan man visa det utan att säga det?

Linn Heed säger: Genom att berätta det för henne, i ord och handling. Klä dina komplimanger, ta på henne ofta och mycket. Visa att du har mycket kärlek och ömhet för henne. Att träna behöver inte handla om att bli snyggare i kroppen, det kan handla om att få ett mentalt och fysiskt allround befinnande. Man känner sig piggare (blodflödet ökar i kroppen och sexlivet blir i regel bättre), fräschare, gladare och starkare. Det gör att vi mår bättre, kanske får mer sexlust och så vidare. Peppa henne istället. Kul att hon gör något som hon mår bra av. Det är ju ingen motsättning till att du tycker att hon är helt underbar och fin i sängen, för det är hon ju oavsett eller hur?

Ninni säger: Hej! Mitt problem är att jag blir kär i killar men kåt av tjejer. När jag onanerar tänker jag alltid på tjejer, men när jag drömmer om livet, kärlek, sex och så tänker jag på killen jag är kär i med pirr i magen och längtan. Men att se på en bild av en tjej tänder mig totalt medan en bild på en kille är bara sådär "gud va snygg". Det här är ett stort problem för mig, desto mer jag tänker på det, desto mer får jag stress och tappar intresset för killar fastän jag inte skulle villa! HJÄLP, vad har jag för sexualitet och vad betyder allt detta?

Linn Heed säger: Jag tycker inte att det behöver dra för stora växlar på det här, även om jag förstår och respekterar din oro och att du bekymrar dig. Kanske är du bisexuell, och om så är fallet, så vad? Du blir kär i en annan människa, kanske en kille kanske en tjej. Det är inte alls ovanligt att tjejer blir sexuellt upphetsade av att se andra tjejer. Ett slående exempel är t ex porrfilmer, där många kvinnor tycker att det är mer intressant med scenerna av nakna kvinnokön, än när en tjej utför oralsex på en kille. Man behöver inte vara lesbisk för det. Ta det lugnt och se tiden an. Känner du att du vill ha mer information om olika sexuella läggningar så surfa in på RFSL:s hemsida.

k2 säger: Hejsan Linn!

Nu är det såhär att jag och min tjej har varit tillsammans i snart 6 månader, jag älskar henne, men ändå har jag börjat tänka på andra tjejer när vi har sex och ibland har jag drömmar där jag är otrogen. Borde jag berätta det här för henne?

Linn Heed säger: Det tycker jag är onödigt. Varför skall du såra henne och göra henne osäker på vart du har dina känslor. Du skriver att du ÄLSKAR henne. Ja, men då gör du ju det. Sedan har du fantasier som tänjer på gränserna. Ha det då, för dig själv. Det är när du inte längre känner dom här varma unika känslorna för din tjej, som du skall börja fundera över varför ni är tillsammans med varandra. Även om man vill vara ärlig och uppriktig i en relation, så är det inte alltid fruktbart att berätta alla tankar, känslor och infall. Så länge du inte sårar henne och är otrogen in real life, så tycker jag att du kan ta det lugnt med berättandet.

kittla säger: Hej, jag tänder på att binda fast tjejer och kittla dom, är det konstigt?

Linn Heed säger: Nej, det är inget konstigt i sig. Det här med att binda, handlar om att ha kontroll och att få kontrollera den andra. Det handlar om väldigt mycket respekt och tillit för varandra, för annars skulle man aldrig tillåta att någon tog över all kontroll. Sedan att du kombinerar det med att kittla, är väl din lilla specialitet, men så länge tjejerna är med på det, så är det väl ingen fara på taket?

Moderator säger: Tiden är snart ute, dags för dagens sista fråga!

friddeli säger: Hej, vad har du för råd. I mina ögon lever min fästman lite för mycket "singelliv" med 2-4 utlandsresor/år, hela "festhelger" med kompisarna osv. Han vill att vi skaffar barn, men jag vill att han lugnar sig först. Han tycker att han redan "offrat" tillräckligt. Jag börjar tro att vi måste bryta vår förlovning. Eller hur går vi vidare?

Linn Heed säger: Det är så viktigt att man pratar igenom hur man vill ha sin relation. Vad som gäller? Hur mycket singelliv kan få finnas kvar, utan att det stör tvåsamheten? Är det en jämbördig relation? Är det lika okej för dig som för honom att du sticker utomlands med dina väninnor eller är ute och festar, eller rentav tar singeltåget upp till Åre för en riktig after-ski-helg? Många gånger kan rädslan över att gå in i en för stark bindning, och beroende till sin partner, göra att vi håller kvar "singel-tendenserna" för att skydda oss själva. Intala oss själva att vi fortfarande är fria och att alla möjligheter finns. Prata med honom om din oro för att eventuellt skaffa barn. Förstår han vilket åtagande det är för livet och att han under många år måste sätta en annan person före sig själv? Kommer ni överens om att det är okej att åka på egna resor och så vidare, så är det så det funkar i er relation. Det finns ju egentligen inga rätt och fel, det viktiga är att ni är överens och kan prata om det här. Var öppen och rak med dina förväntningar. Då kan han förhoppningsvis möta dig och ni kan tillsammans skapa en relation som blir en bra kompromiss. Lycka till!

Moderator säger: Tiden är tyvärr ute. Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som ställt frågor!

Linn Heed säger: TACK för idag. Vi hörs igenom om precis en vecka, onsdag 13:30. Jag skickar många cyberkramar så länge!!!

Publisert: