Hämnden är bara ett klick bort

RELATIONER

Nu hänger allt fler ut sitt ex på nätet

Foto: Casper Hedberg
nitad på nätet. Att hänga ut en otrogen pojkvän på internet har blivit ett vanligt sätt att hämnas. Och när skadan väl är skedd är det svårt att skydda sig. Bilden är arrangerad.

Håll dig sams med ditt ex. Annars riskerar du att bli ännu ett offer för den nya internethämnden. Intima bilder och filmer är nästan omöjliga att stoppa när de en gång lagts ut.

I USA har hämndlustan lett till att bittra och övergivna partner lägger ut varningar och bilder av hatobjekten på speciella ”hämndsajter”.

Ju snaskigare – desto bättre.

Tusentals människor hängs ut med namn och bild under paroller som ”otroget svin”, ”psykopat” och ”mytoman”.

Hämnd på otrogna

En av sajterna är specialdesignad för kvinnor som vill varna andra för vänstrande expojkvänner.

Vem som helst kan när som helst lägga ut en text eller bild utan att själva uppge sitt namn.

En annan sajt erbjuder en sökbar databas där människor kan undersöka folks bakgrund och försäkra sig om att en potentiell partner inte är en notoriskt otrogen galning.

Varje månad koras ”månadens värsta ex” och besökare kan spä på med egna kommentarer om dem som hängs ut.

På en annan sajt berättar medlemmar om hur de hämnats på sina ex. En del historier är riktigt ruggiga.

En kvinna berättar hur hon fyllde sin pojkväns svindyra bil med snö. ”Det tog flera timmar att skotta bilen full men det var det värt. Det kostade honom en förmögenhet att byta ut all elektronik”, skriver kvinnan skadeglatt.

Falska sexannonser

En man berättar hur han hämnades på sin fru och hennes älskare genom att tömma en tub med glidmedel på sitt innehåll och i stället fylla den med superlim och cayennepeppar.

Fenomenet med hämndsajterna är i huvudsak amerikanskt — men även svenskar hängs ut på nätet. Ett vanligt sätt är att publicera falska kontaktannonser på sexsajter.

– Framför allt är det unga kvinnor som drabbas. Jag sitter just nu och tittar på en bild som laddats ner 800 gånger det senaste dygnet, det betyder att 800 personer har den här bilden i sin dator, säger Anders Ahlkvist, chef för internetspaning på rikskriminalen.

Polisen är maktlös

Polisen har i dag ingen möjlighet att bort bilder eller annan kränkande information som publicerats på nätet.

– Visst kan man göra polisanmälan, men det viktigaste är att man från början inte ställer upp på intima bilder eller filminspelningar. När de väl sprids på internet har vi ingen kontroll över dem längre.

Att sälja amatörinspelade porrfilmer på nätet blir allt vanligare och det utnyttjas också av hämndlystna, som dessutom får betalt för filmerna.

Skydda dig mot hämnd på nätet

Läs mer

Åsa Passanisi