Bonnpojken Simon provar livet på landet

Gården lockar volontärer från hela världen

HAR FÅTT MERSMAK. När Simon Henkel är ledig cyklar han och badar eller hjälper till i köket. På nätterna sover han i ett eget litet hus på gården. ”Det är ännu bättre än jag hade förväntat mig. Det här är första gången jag wwoofar, men om jag har tid kommer jag att göra det igen”, säger han.
HAR FÅTT MERSMAK. När Simon Henkel är ledig cyklar han och badar eller hjälper till i köket. På nätterna sover han i ett eget litet hus på gården. ”Det är ännu bättre än jag hade förväntat mig. Det här är första gången jag wwoofar, men om jag har tid kommer jag att göra det igen”, säger han.

Simon Henkel stiger upp före sju varje morgon för att mata hönsen.

I utbyte får han mat och husrum och en ny erfarenhet.

– Jag ville prova att bo på landet, säger han.

WWoofare från hela världen. Makarna von Essen tar emot en till tre personer åt gången som får prova på att leva lantbruksliv.
WWoofare från hela världen. Makarna von Essen tar emot en till tre personer åt gången som får prova på att leva lantbruksliv.

På en gräsmatta i Sörmland står Simon och matar kycklingar med salladsblad som han just plockat i grönsakslandet intill. Från en slänt en bit bort hörs ett lamm bräka. I övrigt är det helt tyst.

– Jag kommer från en stor stad och har aldrig levt på landet förut. Nu ville jag komma i väg från stadslivet och se hur det är att leva nära naturen. Det är en ny och intressant erfarenhet för mig. Jag har det väldigt bra här, det är en så fridfull plats att bo på, säger han.

Simon har rest från Bonn i Tyskland för att spendera tre veckor på Löwensbergs småbruk utanför Järna. Han arbetar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan. Förutom att ta hand om kycklingarna hugger han ved, gräver i grönsakslanden och hjälper till med annat som behöver göras på gården.

Mat, husrum och lärdom

I utbyte får han mat och husrum hos makarna Hans och Birgitta von Essen, som även lär honom hur han ska utföra sina arbetsuppgifter. De kom i kontakt med varandra via Wwoof, en världsomspännande organisation som kopplar samman jordbrukare med volontärer som vill prova på livet på en ekologisk bondgård.

– När jag var yngre var jag i Sverige med min familj och jag ville verkligen åka tillbaka. Att ”wwoofa” är ett bra sätt att komma i kontakt med människor och lära känna ett land, säger Simon.

Hans och Birgitta har varit med i Wwoof i över tio år. Sammanlagt har de haft besök av omkring femtio wwoofare, eller praktikanter, som de ibland kallar det.

– Det hela är en vinna-vinna- situation. För dem blir det en utbildningssituation, de lär sig om ekologiskt jordbruk. Och för oss är det bra för vi kan dra i gång olika projekt på gården. Men vi är inte beroende av wwoofarna, säger Hans.

Anpassas efter önskemål

Innan besökarna kommer förs det alltid en dialog om vad arbetet går ut på, berättar han.

– På så vis vet wwoofarna vad de ger sig in på. Och så kan vi anpassa arbetet efter deras önskemål och intressen.

De flesta volontärerna stannar i ett par veckor, andra i flera månader. Många kommer från Tyskland och Frankrike, men en del har rest mycket längre.

– Vi hade ett par från Kanada som tillbringade en del av sin smekmånad här. Och en gång var det en kvinna från Japan. Hon promenerade i skogen en timme varje dag, säger Birgitta.

Hon och Hans behåller ofta kontakten med wwoofarna efter att de åkt hem. Och en del av dem har kommit tillbaka.

– Nu är vi till exempel bjudna på bröllop hos en kvinna som har varit här nästan varje år. Och vår dotter hälsade nyligen på en av våra gamla wwoofare. Det är väldigt roligt, säger Birgitta.

Så blir du en ”wwoofare”

Wwoof

World wide opportunity on organic farm, är ett nätverk som förmedlar kontakter mellan jordbrukare och volontärer.

Volontärerna får under besöket på gården arbeta med ekologiskt jordbruk i utbyte mot mat och husrum.

Wwoof finns i över 100 länder runtom i världen, bland annat i Europa, Australien och Afrika.

De som är medlemmar i Wwoof kallas för wwoofare. Den som vill wwoofa behöver inte ha förkunskaper om ekologiskt jordbruk.

För mer information: www.wwoof.net

Air b’n’b

Air bnb är ett communitys för uthyrning och bokning av boende hos privatpersoner. Ett boende kan vara allt ifrån en luftmadrass i någons vardagsrum till en lyxig villa. Mer än 500 000 privata boenden i över 190 länder finns registrerade på sajten. Läs mer på airbnb.se.

Couchsurfing

Couchsurfing är i dag världens största nätverk för utbyte av gästfrihet.

Nätverket har omkring 9 miljoner medlemmar i över 120 000 städer runtom i världen.

Sajten erbjuder resande medlemmar möjligheten att sova på andra medlemmars soffor och dela deras liv under en period.

Efter besöket lämnas recensioner på värdar och besökare.

Medlemmarna betalar ingenting men förväntas öppna sitt hem för andra resande någon gång i framtiden. Läs mer på www.couchsurfing.org

Simon Henkel

Ålder: 23 år.

Gör: Studerar geografi.

Bor: I Bonn, Tyskland.

Familj: Mamma och bror.

Hans och Birgitta von Essen

Ålder: 56 och 61 år.

Yrke: Projektledare respektive administratörer på Beras.

Bor: På Löwensbergs småbruk utanför Järna.

Familj: Två vuxna döttrar.

Publisert: