Farmor och poker-ess

RELATIONER

Ingrid, 57, spelade hem en miljon kronor

Hon krossar föreställningen om hur en pokerspelare ska vara, men tar hem största vinsten ändå.

— Det är ofattbart, säger hon efter miljonvinsten på Bahamas.

Foto: Ingrid Nyman.

Ingrid Nyman, 57, har inte det pokerface som de flesta föreställer sig att en pokerspelare har. Trots allt är genomsnittsspelaren en man mellan 30 och 40 år. Men farmor Ingrid krossar föreställningen om pokerhajar och motståndet kring pokerbordet på samma gång.

Strategin lockade

När Ingrid Nymans söner introducerade henne för pokerspel på nätet för fem år sedan kunde hon inte drömma om att hon skulle vinna en pokerturnering på Bahamas.

– Jag har sedan barnsben tyckt om kortspel. När jag började med poker så var det inte pengarna som lockade utan strategin och psykologin bakom spelet, säger Ingrid Nyman.

I maj i år gick Ingrid till final i en pokerturnering på Bahamas där tio spelade om vinsten på en miljon kronor. Ingrid var en av två kvinnor som tog sig vidare. När hon la ut sina sista kort stod det klart att hon var den nya pokerhajen som kammade hem potten.

– Det är ofattbart att jag vann över alla killar. Jag var helt övertygad om att jag skulle komma sist, säger Ingrid Nyman.

Läsa motspelarna

Men Ingrid Nyman vill inte kalla sin vinst för ”tur”.

– Tyvärr är det en av många föreställningar om pokerspel, att det handlar om tur och att de flesta som spelar är män som spelar för pengarnas skull. Det är inte sant.

Hon menar att poker är mycket mer mångfacetterat än så. Spelet handlar om psykologi men också om taktik.

– Tajming och att man kan fatta rätt beslut när man spelar ut korten är en väsentlig del i spelet. Samtidigt handlar det också om att kunna läsa av motspelarna. Skulle spelet gå ut på enbart tur så skulle det inte heller finnas pokerproffs. Det ligger mer bakom upprepade framgångar.

Vill vara en förebild

Ingrid Nyman är medveten om att det är ovanligt att kvinnor i hennes ålder börjar spela poker. Många tänker fortfarande på det som en ”manlig” hobby. Men hon hoppas att hon kan vara en förebild för andra, både vad gäller hennes inställning till pokerspel och som inspirationskälla till andra kvinnor som är sugna på att börja spela.

– -Tjejer har fördelar i pokerspel. Vi är analytiskt lagda och i och med att vi oftast tar hand om familjen så har vi också lärt oss att läsa av andra snabbt. Dessutom är vi sociala.

– Däremot ska man inte börja spela poker för att man tror att man ska bli rik på det. Börja med att spela med små insatser, eller på gratissajter där inga insatser krävs. Det viktiga är att ha roligt och att lära sig att spela, säger Ingrid Nyman.

Lite tur trots allt

Själv satsar hon aldrig stora summor pengar i poker. Att hon ändå lyckades kvalificera sig till pokerturneringen i Bahamas, utan större insatser, berodde faktiskt på – ren tur.

– Jag anmälde mig till en utlottning på nätet där vinsten var en plats i pokerturneringen. Och jag vann. Så, ja ibland kan poker handla om att ha turen på sin sida, säger Ingrid Nyman.

Fakta om Ingrid:

Läs mer:

Mary Örnborg