”Jag får lite panik om jag inte jobbar”

RELATIONER

10 frågor till Tilde de Paula

Nu kan du vakna med Tilde de Paula i ”Nyhetsmorgon

söndag” i TV 4. Själv önskar trebarnsmamman att det blev lite mer sömn. Och att hon kunde bli fri från bekräftelsesjukan.

Foto: Livet startade med dramatik för Tilde de Paulas dotter Naemi, nio månader. Hon vägde bara 2,2 kilo när hon föddes. När hon var en månad drabbades hon av rs-virus som satte sig på lungorna.

1 Har dina barn råkat illa ut för att deras mamma är känd?

– Det hoppas jag verkligen inte. Det värsta som hänt är väl att de blivit bestulna på uppmärksamhet när någon på stan kommit fram och velat ha en autograf. Men det där är de ganska vana vid nu.

2 Varför tävlar kända svenska kvinnor om vem som börjar jobba snabbast efter förlossningen?

– Det är sant som du säger, men varför det är så vet jag inte. Jag jobbar för att jag har tre barn att försörja och för att jag har den stora turen att kunna kombinera jobb och barn. Dessutom är det så att jag får lite panik om jag inte jobbar. Jag lider nog tyvärr av sjukdomen att jag sätter värde på mig själv utifrån vad andra människor tycker. Får jag inte jobba och känna mig behövd så mår jag inte bra och då är jag heller ingen bra mamma.

3 Du tjänar betydligt mer pengar än genomsnittsmamman. Hur gör du för att inte skämma bort barnen?

– Försöker stå emot när de vill köpa någonting. Jag försöker att skämma bort dem med uppmärksamhet, tid och kärlek i stället. Och så hoppas jag att det ska funka.

4 Har dina barn kläder från Hugo Boss och Calvin Klein?

– Ja, de har en del märkeskläder som jag köpt på outlet i USA. Det gjorde jag för sex år sedan och en del av de kläderna har de fortfarande kvar. Men mest är det H&M.

5 I januari fick du ditt tredje barn, Naemi. Har du fyllt din barnkvot nu?

– När jag hade två kände jag att jag inte ville ha fler. Men när jag fick Naemi ändrade jag mig och kände att jag kunde skaffa hur många som helst. Nu har jag lugnat mig lite och är nöjd med tre. Men man vet aldrig.

6 Hur hinner du med dig själv med tre barn?

– Jag är rätt bra på att komma ut och träffa mina kompisar och gå och träna. Jag försöker också hitta på roliga grejer med mina barn. Gör man det accepterar de att man vill ha en halvtimme ensam för att läsa tidningen när man kommer hem. Men mest handlar det om att jag är bra på att utnyttja dygnets alla timmar – och på att sova väldigt lite.

7 Vilka mammaklyschor stämmer inte?

– Att det är så underbart första året. Jag tycker tvärtom. Första året är kämpigast. Och de första tre månaderna är inte ens roliga, för den tiden är bara som en förlängning av graviditeten. I bästa fall sover de – i värsta fall får de kolik.

8 Jämställdheten verkar krackelera för många par när det kommer barn in i bilden. Då fastnar mammorna ofta i kvinnofällan. Har det hänt dig också?

– Jag märker också det där på min omgivning, men jag har haft turen att ha bra pappor till mina barn. Det har varit självklart att dela. Tack och lov har jag inte hamnat i den fällan.

9 Dina barn heter Elian, Zion och Naemi. Henrik Schyfferts heter Janne och Ove. Vad säger det om er två?

– Jag antar att han är ironisk och vill göra ett statement mot just den typen av namn som jag har valt. Men för mig är det viktigt att barnens namn har en historia. Så har det alltid varit i min släkt. Men jag håller inte på och dömer andra. Nu har jag fattat att det som ser så bra ut på ytan hos andra egentligen är lika vardagligt som hemma hos mig. Det är lika mycket falukorv hemma hos Janne och Ove som hemma hos mina barn.

10 Hur kommer din dotter att göra uppror om 15 år?

– Det vet jag inte, men jag hoppas att det kommer att höras och kännas. Jag hörde att en barnexpert hade sagt någonstans att ”Tilde de Paulas barn kommer att revoltera mot henne för att hon jobbat när de var små”. Men gör inte alla barn det? Är det inte något fel om ungarna inte gör det?n

Tittar på ”Agenda”och ”Bolibompa”

Andreas Utterström

ARTIKELN HANDLAR OM