Så klarar du ”Babymaffian”

RELATIONER

Trött på att höra tjatet om att skaffa barn? Sätt maffian på plats!

Foto: Nyblivna föräldrar kan vara påfrestande. I grupp blir de en hänsynslös babymaffia.

Får du ofta pikar som ”Klockan tickar” eller ”Du är ju faktiskt sist”. Eller pratar vännerna inte om annat än blöjor och barnmat.

”Babymaffian” kan vara hänsynslöst tjatig.

Relationsexpert Eva Rusz ger råd om hur du sätter dem på plats.

En babymafioso är sällan medveten om sin okänslighet. Men för vännen utan barn upplevs beteendet som gränslöst påfrestande. Plötsligt får gemensamma samtalsämnen som kärlek, jobb och skvaller ge vika för välling, nya sportvagnen och dagisinskolning.

I grupp utvecklas det till ren och skär terror:

– Det är bara er vi väntar på ...

– Du blir ju inte yngre precis!

Alla vill vara lika

Grupptrycket orsakas av brist på identifikation, enligt relationsexpert Eva Rusz.

– Att bli förälder är som att byta planet. Om en vän stannar kvar på den ”gamla” planeten uppstår en rädsla för att mista gemenskapen. Människor strävar efter konformitet. Gifta par bjuder sällan hem singlar, eftersom de inte är ”likadana”.

En annan orsak är avundsjuka, menar Eva Rusz. Att bli förälder är en jobbig omställning, och umgänget med vännen utan barn kan lätt föda tankar som: gjorde jag rätt val?

– Ingen förälder ångrar sig, men förutom lycka känner man också stress, trötthet och har kanske problem med sex- och samlivet.

Men babymafiosos är inte medvetet hänsynslösa.

– De får en helt ny tankemodell, slukas upp i en inre cirkel som är svår att ta sig ur. De har svårt att se saker ur ett annat perspektiv, säger hon.

”Sätt gränser”

Eva Rusz har lagt märke till att föräldrar ofta blir provocerade av människor som väljer bort barn. Den som inte vill kliva in i föräldravärlden väcker tankar som: vad får hon eller han för liv i stället?

– Att bli förälder är roligt, men också jobbigt. Framför allt medföljer det ingen ångervecka.

Hennes råd till den som känner sig terroriserad av baby-

maffian är att sätta gränser.

– Du kan acceptera att din vän behöver prata av sig och bita ihop en stund. Att du vet att det är underbart att få barn.Men du kan också förklara, vänligt och sakligt, att du också vill diskutera sånt som även berör dig. Det ska en schyst vänskap tåla, säger Eva Rusz.

Diskutera!

Råd från Eva Rusz som kan lindra bebisterrorn

Hanna Blanksvärd