”Han är nyliberal och jag marxist – hur ska det gå ihop?”

RELATIONER

Läs senaste chattet med Eva Rusz

*puppan* säger: Hej! jag känner mig taskig men om min kille inte ringer när han har sagt att han ska så blir jag helt hysterisk jag gråter osv. (han har en tendens att sätta sin telefon på ljudlös när han "inte vill bli störd") :( vad gör man åt sånt? p.s. tack för en bra sida. d.s.

Eva Rusz säger: Du tror du blir avvisaad då han inte hör av sig, det är alltså i dina tankar du skenar iväg iväg. denna typ av reaktion kommer oftast ifrån dina egna tankar kring dig själv, ditt eget värda så att säga. Du tror du inte är så "älskbar" eller "värdefull" så därför blir du liksom fastlåt i dina tanakr och tänker som du känner dig fast det i den situationen inte finns ngt bevis för att din kille inte vill ha dig! Jag tycker du skall tala med honom om ni tillsammans kan finna ngn lösning som inte triggar igång dig. En viss tid tex eller att han sms.ar tillbaka "allt är ok" el likn. Sen bör du försöka förhindra att dina negativa tankar börjar skena iväg. Öva dig att tänka "lugnande tankar" typ "Jag vet att jag kan lita på honom, då han inte hör av sig beror det på att han har mkt att göra inte att han inte gillar mig" osv. Andas långsamt och lugnt och tänk lugna bilder. Om du gör så här så tror jag du kan lära dig hantera dina starka rekationer på sikt! Lycka till!

pärlan säger: Hej! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i drygt ett år och har precis flyttat ihop. Vi är lyckliga och har det bra. Upptäckte för ngra dagar sedan att han varit på internet och sökt på sin före detta flickväns namn. Detta har fått mig att undra, har han inte kommit över henne? Det är två år sedan det tog slut mellan dem, och hon var otrogen flera gånger. Varför har han intresse av att kolla upp henne tror du? /Pärlan

Eva Rusz säger: Istället för att du tankeläser så är det allra bästa att du frågar honom!

3g:Hej säger: Har svårt för att någonsin våga ta tag i att träffa någon tjej. Prata är en sak, inga problem. Men så fort det kommer till att våga ta ett steg förbi pratstadiet så låser det sig för mig. Jag vågar helt enkelt inte.. Vad göra? Min förra tjej var otrogen mot mig och rädslan att uppleva det igen är också nåt som blockerar mig. Drömmen om att träffa någon bromsas av mina rädslor. Vad göra?

Eva Rusz säger: Ja dina reaktioner är gamla känslominnen som du tillåter leva vidare i nuet! Det enda raka är att du liksom "puppan" övar dig att säga till dig själv "nu är nu och mina gamla minnen får sluta spöka" osv. Fundera sen vad du är rädd för, vad tror du skall hända efter pratstadiet? Ofta har man även där olika katastoftankar som har med nedvärdering av en egen person att göra. Skriv en daglig list på ett papper som du fyller på, vad du är bra på, varför tjejer skulle finna dig intressant. Vad du kan berätta för en tjej osv. Om dina tankar sen börjar dra iväg så skall du tänka den listan inombords, om och om igen. Sen kan du också, i lugn och ro hemma, tänka dina katastroftankar hela vägen ut. Alltså inte bara tillåta dem att "larma" dig. Utan fråga oc tänka om och om igen: Och vad skulle det å sina fall få för betydelse, och vad skulle det osv... och kan jag överleva det? vad skulle du tex säga till en vän som hade samma typ av tankar under dejter? fundera! Övning ger färdighet. Du fixar detta med tiden, jag lovar!

bob säger: Hej Eva! Vad tror du om avståndsförhållanden? Vad krävs det för att det ska hålla? Har ett förhållande nu och jag känner att det är svårt att lita på varandra, då man inte riktigt vet vad den andra håller på med riktigt.

Eva Rusz säger: Mycket kommunikation behövs, ofta dagligen, Via mail, sms och telefon. Ni behöver berätta om varandras liv på resektive ort liksom era egna dagliga tankar (inte alla) men de som har med ditt liv och tex arbeta att göra. det går att få en distanstrelation att fundera men man måste finna olika sätt att leva med i och kunna förstå varandras vardag, med glädejämnen och bekymmer osv.

titi säger: Hej! Jag och min pojkvän har vart tillsammans ett år och det är i det astora hela bra men det finns ett problem. Jag är svartsjuk, fast jag rent logiskt vet att han inte vill ha nån annnan än mig. Jag har det jättejobbigt om han går på en fest och jag är tom svartsjuk när han spelar dataspel, alltså svartsjuk på dom han spelar tillsammans med. Jag känner att när han gör nåt annat än att är med mig så har jag halkat ner på hans prioriteringslista och att jag inte är viktig för honom längre. Vad ska jag göra och hur ska jag tänka? Please help.

Eva Rusz säger: Du ska öva dig i att inte tillåta dina känslor bli till en sanning som du sen reagerar på! Öva att fokusera BORT från de tankar du får i dessa stunder, tänk på helt andra saker, eller gör ngt annat som du måste hålla hjärnan igång på. Om känslorna kommer så skall du foksuera på typ logiska saker, bort ifrån kroppens olika reaktioner så mkt som du kan!

nadja säger: Hej! Vad gör man med sin man som är så tyst jämt.Jag har behov av att prata om saker och ting, men det har inte han?! Jag tror hela tiden att han är sur eller förbannad på mig. Några tips??

Eva Rusz säger: För det första så bör du berätta för din man vilka tankar du får då han inte berättar så mkt och be honom reflektera över att du blir "störd". Sen bör du berätta för honom att detta är ditt behov, du vill att han skall lyssna men också att han skall berätta vad som emellanåt försiggår inom honom. Om han inte kan det så får du be honom att i vart fall försöka öva sig lite då och då på att besvara det du frågar eller öva sig att ställa en följdfråga typ "vad menar du med det". Säg till honom att det behövs kommunikation i en relation. Sen har man givetvis rätt att dra sig tillbaka oxå så det bör finnas en avvägning mellan dina behov och vad han faktiskt kan klara av. Hans sätt att fungera på är en gammal inlärd arbetsmodell som han säkerligen har fått med sig, omedvetet, hemifrån. Så du bör tänka, då du blir förbannad, att det är inte för att vara elak eller snål han inte berättar så mkt utan för att han kanske inte vet hur det skall gå till!

Liza säger: Träffar en underbar kille som vill att jag ska gilla honom (en ovanlighet). Vi trivs bra ihop, har liknande intressen och utbildning samt, än så länge, mål i livet. Men vi har helt olika politiska värderingar o åsikter. Han är religiös, jag är aktiv ateist. Han har både bakåtsträvande moral och en del nyliberal, jag är feminist o marxist. Hur ska det gå ihop? Jag kan respektera åsikter o hålla tyst, men han vill att jag ska uttrycka mina åsikter. Vad göra?

Eva Rusz säger: Vänta och se! Det kan bli dynamiksa diskussioner emellan er två. Men ni bör släppa tankarna att ni skall kunna vinna eller övertyga den andre. Övning i respekt av varandras åsikter behövs där ni kan tala om likheter och skillnader. Med tiden kommer du att både känna och veta om det kommer att fungera emellan er. Men se det som spännande än så länge!

jennie säger: Hej! Jag har gjort slut med min pojkvän och vi har varit tillsammas i 6 år. Under tiden som vi varit ifrån varandra fanns det en kille som uppvaktade mig och som jag verkligen gillade. Nu saknar jag mitt ex och jag vill ha honom tillbaka och jag vet att han vill men måste jag berätta om den andra killen då, har man varit otrogen då liksom?

Eva Rusz säger: Om ni har gjort slut och du då har träffat ngn annan så är det inte otrohet eller hur?

Börja med att leva i nuet och umgås lite med din gamle kille. så få ni båda se om om det verkligen går att ta upp er relation igen. det kan vara en knepig process där man behöver ha mkt tålamod. Men det som du har gjort efteråt kan du knappas behöva känna skuld för, tykcer jag i alla fall. ta det lugnt.

lisa säger: Hur ska man veta om man ska göra slut? Om relationen verkligen är dålig eller om det "bara" handlar om att det i alla relationer finns ett visst mått av bråk, slitsamma olikheter mm som kommer att uppkomma i alla relationer, dvs det blir inte bättre för att man "byter"?

Eva Rusz säger: Det viktigaste är att det med tiden blir en lösning på era problem, att ni känner att ni kan släppa en konflikt , liksom sätta punkt för den. Om man däremot fortsätter att älta och älta så förstör det mkt. Försök summera efter ett bråk vad ni kommit fram till och vad ni ev kan ha lärt er om varandras behov etc.

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från Patric.

patric säger: Hej. Min tjej och jag har inte varit tillsammans så länge ca 7 mån, men nu för ca 1 månad sen så kom jag på henne med att ljuga om sitt ex och tydligen har hon träffat honom i smyg?? Vi har det kanon tillsammans men jag undrar varför?

Eva Rusz säger: Fråga henne, du har all rätt att undra! Sen kanske det är en "fantasi" att hon mött honom så kolla det. Men han kan ju ocå ha mött honom av andra orsaker än att hon är kär i honom? Ibland kan en fd relation öevrgå till vänskap, försök att se det positivt innan du drar för höga växlar ur denna situation. Men berätta för henne dina funderingar och be henne besvara dem.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Eva chattar igen nästa vecka, välkomna tillbaka då.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva