Forskare: Kvinnor, det gör ont att föda!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Fokus på "naturliga förlossningar" skapar orealistiska förväntningar

Kvinnor i dag inser inte hur ont det gör att föda barn, menar engelska forskare.

Kvinnor som ska föda barn inser inte hur smärtsam det kanske blir.

Det menar en grupp engelska forskare, som anser att kvinnor borde förberedas bättre på hur ont det verkligen gör att föda barn.

Forskarna har studerat kvinnors förväntningar inför förlossningen, och jämfört det med hur de verkligen upplevde den. De fann då att kvinnor underskattar hur ont det kommer att göra, och har orealistiska förväntningar på att kunna föda utan smärtlindring. Enligt en studie så valde mer än hälften av de kvinnorna som sagt att de skulle föda utan bedövning till slut att ta smärtstillande.

Enligt överläkaren Patrick O’Brien så är den ökade tonvikten på förlossningen som något naturligt som har gjort att fler kvinnor inte vill ha bedövning.

– Jag har mött flera kvinnor som har totalt orealistiska förväntningar inför förlossningen, och som sedan blir otroligt besvikna när de inte kunnat föda utan smärtstillande, säger han till bbc:s nätupplaga.

– Vi glömmer ibland att även om det är naturligt att föda barn, så var det förr vanligt att kvinnor dog som resultat. Så vi ska vara tacksamma för den moderna meidcinen, säger Anna Davidson, taleskvinna för en organisation för personer som har upplevt traumatiska förlossningar till bbc.