Klädbutiken Zaras barntröja väcker ilska

Publicerad 2014-08-27

"Hur kan ingen ha sett?"

Zara har beslutat att stoppa försäljningen av en barntröja. Den påminner om kläder som judiska fångar tvingades bära i de tyska koncentrationslägren.

Tröjan Sheriff lanserades nyligen i klädbutiken Zara. Den är designad för pojkar i åldrarna  3 månader till 3 år.

Men tröjan har väckt stor avsky och ilska i sociala medier.

Lik stjärnor judar tvingades bära

Orsaken är att den är blåvitrandig och har en stor gul stjärna fastsydd på bröstet.

Stjärnan påminner om de Davidsstjärnor i gult tyg som nazisterna tvingade judarna att bära i Tyskland på 1940-talet.

Reaktionerna i sociala medier, både i Sverige och utomlands, har inte låtit vänta på sig.

Drar tillbaka tröjan

Zara har efter den massiva kritiken beslutat att dra tillbaka tröjan. Butikskedjan har också gått ut med en ursäkt på Twitter.

"Vi ber om uppriktigt om ursäkt, den var inspirerad av sheriffstjärnorna från de klassiska westernfilmerna och finns inte längre i våra butiker", skriver de.

”Man kan inte vara helt ovetande om historien”

Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska centralrådet, är mycket kritisk.

– Just en randig tröja med en gul stjärna, det är symboler från förintelsen och utpekningen av judar. Det är en otrolig naivitet och okunskap om man inte förstår det, man kan inte vara helt omedveten om historien. Någon borde ha reagerat, säger hon.

”Säljs inte längre i våra butiker”

”Den nämnda tröjan säljs inte längre i våra butiker. Tröjans design var bara inspirerad av sheriffernas stjärnor i de klassiska westernfilmerna, som tröjans tryck antyder,” skriver kommunikationsavdelningen på Inditex, som äger Zara-butikerna, i ett mejl till Aftonbladet.

Sålde väska med hakkors

Det här är inte första gången som Zara får kritik och hamnar i blåsväder för sin design, skriver TT. 2007 uppmärksammades att klädkedjan sålde en väska med ett hakkors i mönstret. Förklaringen då var att väskan kom från en extern leverantör och att företaget inte upptäckt hakkorset. Väskan plockades senare bort ur sortimentet