Träna dig lycklig

RELATIONER

Experten: Lär dig se möjligheter istället för problem

Foto: ”BORDE ANVÄNDAS MER I ARBETSLIVET” Linda Cook tror att positiv psykologi kan hjälpa mot till exempel utbrändhet

Positiv psykologi är en trend som aldrig verkar ta slut. Hela tiden kommer nya böcker om hur vi ska bli lyckligare.

– Positiv psykologi är kanske inte superfantastiskt, men det tillför ofta någonting, säger professor Petra Lindfors.

För KBT-psykologen Gabriel Richert är positiv psykologi vetenskapen om välbefinnande. Traditionellt har psykologi oftast handlat om hur problem behandlas. Positiv psykologi är ett komplement till den traditionella psykologin – att fokusera på möjligheter i stället.

– Psykologin har tidigare handlat om att folk ska få bort ångest, bli av med panikattacker och fobier. Men alla vet vad en bra dag är – det kan vara den bästa vägen ur depression, säger Gabriel Richert.

Kan dämpa ångest

Enligt honom handlar det om långsiktigt välbefinnande. Gabriel Richert nämner godis som ett exempel på kortsiktighet, att de flesta får en omedelbar njutning som i många fall snabbt går över till illamående.

Men behandlingen baserad på positiv psykologi passar inte alla.

– En riktigt sjuk person måste behandlas med KBT eller medicin. Positiv psykologi fungerar framför allt när det gäller ångest och depression. Det handlar om hur du själv vill må – därför har den som inte är intresserad av positiv psykologi missförstått vad det handlar om, säger Gabriel Richert.

Träffa en kunnig person

Psykologen Sofia Strand är skeptisk till att behandla människor enbart med hjälp av positiv psykoterapi och tror att mycket som först behöver lösas kan ligga och puttra bakom en depression.

– Positiv psykologi kan säkert vara till hjälp som en del av en behandling. Men det kan finnas så mycket bakomliggande. Det är därför man behöver träffa en kunnig och utbildad person med legitimation, säger hon.

Ger balanserat liv

Enligt professor Petra Lindfors som forskat på positiv psykologi ser fältet ljust ut, men det kommer ta minst 15 år till innan vetenskapen efter en självsanering etableras ordentligt i Sverige.

– Ligger fokus bara på det positiva finns risken att man bygger ett korthus som senare rasar, eftersom det underliggande problemet finns kvar. Det som gjort att lyckoforskningen fått stort genomslag är att det ger ett balanserat liv, säger Petra Lindfors och fortsätter:

– Positiv psykologi kommer inte att vara det slutliga receptet på välmående.