Provrörsbarn är lika friska

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny svensk studie: De har inte sämre intelligens, motorik eller tillväxt

Provrörsbarn är lika friska som andra barn. Det visar en ny svensk studie som presenterades på fertilitets- konferensen i Madrid under onsdagen.

Barn som tillkommit genom provrörsbefruktning är lika intelligenta, växer lika bra och har inte oftare fel på hjärta eller lungor jämfört med andra barn. Det visar en studie utförd vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som bygger på undersökningar av 1500 femåringar och intervjuer med deras föräldrar. En tredjedel av barnen hade tillkommit genom mikroinjektion och en tredjedel genom vanlig provrörsbefruktning. De resterande 500 barnen hade tillkommit på naturlig väg.

Lika smarta

Inga skillnader upptäcktes mellan grupperna vad gäller intelligenskvot, fin- och grovmotorik, tillväxt eller familjeförhållanden.

Christina Bergh, professor i obstetrik och gynekologi, som ligger bakom studien tycker att det är goda nyheter.

- För några år sedan kom en svensk studie som pekade åt andra hållet. Men det var en mycket mindre studie. Det har kommit orosrapporter om att provrörsbefruktning ökar riskerna hos barnen. Den här studien visar att det inte är så, säger hon.

Enda skillnaden var att barnen som tillkommit genom mikroinjektion hade vistats mer på sjukhus och hade fler missbildningar än barnen i de andra grupperna.

- Det skiljde sig signifikant vad gäller missbildningar på urinvägssystem och genitalierna hos pojkar, säger Christina Bergh.

Hon påpekar att det är viktigt att fortsätta registrera missbildningarna, men tror inte att de beror på själva provrörsbefruktningen.

- De här männen har ofta dåliga spermier. Manlig barnlöshet är kopplat till genitala missbildningar, säger hon.

Fakta: provrörsbefruktning

Lotta Zachrisson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN