Klass betyder något, det präglar

Publicerad:
Uppdaterad:

En man av folket möter en kvinna av finaste börd. Går det att överbrygga skillnaderna i status?

– Absolut, med riktig kärlek som grund, säger Ulla-Britt Wennerström, doktorand i sociologi.

Expertens kommentar: Westling går långt före, kanske för att inte bli igenkänd. Handen i fickan säger  vill jag det här?  Han är ju mindre känd än Victoria och väcker kanske inte uppmärksamhet så länge ingen sett henne. Eller så tänker han  vadå kronprinsessa, jag är man, jag går först . Det kan också vara så enkelt att han har bråttom, kanske måste han på toa.
Foto: Hasse Rosenthal
Expertens kommentar: Westling går långt före, kanske för att inte bli igenkänd. Handen i fickan säger vill jag det här? Han är ju mindre känd än Victoria och väcker kanske inte uppmärksamhet så länge ingen sett henne. Eller så tänker han vadå kronprinsessa, jag är man, jag går först . Det kan också vara så enkelt att han har bråttom, kanske måste han på toa.

Relationen mellan Victoria och Daniel kan tyckas omöjlig, men vännerna talar om det "perfekta paret".

Förutsättningen är Westlings klassresa från Ockelbo till Östermalm. Hans företag Master Training är ett av Sveriges mest exklusiva gym och vinsten ökar varje år.

Men enligt Ulla-Britt Wennerström, doktorand vid sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet, är klassursprunget något som sitter i.

– Klass betyder något, det präglar. Det är inte värt lika mycket att ha kommit upp sig som att till exempel vara född i adeln, och det visar sig i olika sammanhang, säger hon.

Om den ena partnern är offentlig och den andra okänd kan svartsjuka uppstå.

– Det kan kännas väldigt svårt att vara i skuggan av någon. Äktenskap fungerar bäst när båda delar ursprung, säger Wennerström, som i december disputerar med en doktorsavhandling om kvinnliga klassresenärer.

Men på ett sätt tror hon nästan att ett förhållande av Victoria och Daniels slag kan bli lyckligare.

– Det blir inte en traditionell könsojämlikhet i en sådan relation.

Och vi behöver inte gå längre än till grannen för att se hur det fungerar.

– Vi hade ju det vackra, fina exemplet i Norge med Mette-Marit. Det verkade, tyckte jag, som riktig kärlek.

Historien om Victoria och Daniel:

Emma Rigmorsdotter

Publicerad: