Lina, 35: "Jag hade sex med flera personer på en enda kväll"

RELATIONER

Linas liv bestod av jakten på sex. Sex med män. Sex med kvinnor. Sex med fullkomliga främlingar.

- Till slut hade jag inga gränser alls, men jag tyckte jag var cool och frigjord.

Sen kväll ute på krogen. Lina var berusad såsom många andra kvällar, och fullt upptagen med att ragga upp någon för natten.

Under kvällen pratade Lina vid ett tillfälle med en kille hon tyckte mycket om. Han tittade på henne och sa:

- Jag tycker inte om den du blir när du dricker.

Det fick Lina att stanna upp.

- Den här killen var den första jag mött som sagt till mig att ”jag tycker inte det du gör är OK, jag gillar inte det här”.

Sökte hjälp för alkoholmissbruk

Lina levde i en miljö med mycket sprit, droger, party och lösa förbindelser. Men det var främst drickandet hon börjat oroa sig för. Att det alltid blev så att hon hade sex med främmande killar eller tjejer - ofta fler än en per kväll - varje gång hon var full, var inget hon såg som ett problem.

Den kvällen bestämde sig Lina för att söka hjälp för sitt alkoholmissbruk. Och insåg efter ett tag i behandling att hennes sexuella beteende sedan många år tillbaka var en sjukdom även det.

Sex stillade ångesten

Vid 14 års ålder hade Lina sin första pojkvän. Hon började ha sex, och upptäckte att hon var ”bra” på det.

- Jag njöt av att han njöt. Jag fick ett självförtroende av det, av att höra att jag var ”bra i sängen”.

Lina hade under tonårstiden förhållanden med flera killar, men kunde aldrig vara trogen. Hon hade ett ”sug” efter sex av olika slag och hon hade blivit besatt av att testa sin förmåga att förföra killar.

- Jag kunde ha sex med flera killar på en kväll. Jag kunde inte stoppa det, och jag ville inte heller. Jag tyckte bara jag var cool och inte rädd att ta för mig eftersom ”så här fick inte en tjej bete sig”.

Lina ville tänja mer och mer på sina sexuella gränser. Prova nya saker hela tiden. Och ångesten som malde i henne kunde bara stillas med sex. Okänt sex, mer avancerat sex, ”nytt” sex. Lina började ragga upp tjejer och ha sex med dem.

- Oavsett om det var en kille eller en tjej måste jag vibba av dem: ”Undrar om han vill ha sex med mig?” eller ”Undrar om jag får henne i säng?”. Så tänkte jag om alla jag mötte. Jag hade inga vänner kvar, inga vanliga relationer, allt handlade om sex. Och jag hade inga som helst spärrar.

Inga spärrar

Lina berättar om en campingutflykt hon gjorde tillsammans med en pojkvän, pojkvännens syster och systerns kille. När alla sov började Lina smeka systerns pojkvän.

- Jag ville testa, men det gick inte alls. Det var fruktansvärt för han berättade för de andra. Jag kommer aldrig att glömma den skammen.

Lina började intala sig innan hon gick ut att ”ikväll ska jag INTE ha sex”. Det lyckades aldrig. Hon förstod att hon inte längre kunde styra sitt beteende.

- Det var hemskt. Jag ”dog” varje gång jag hade sex och ändå hade jag det.

Så kom vändningen, den kvällen när Lina bestämde sig för att det var dags att söka hjälp. I dag går hon i behandling och har förstått att sex och destruktiva relationer är hennes drog.

- Jag måste lära mig att leva med ”suget”. Jag har också fått lära mig att ta reda på vad jag vill med mitt beteende, med att ha sex med de här männen som jag inte känner.

Hon tycker att det var bra att hon ”nådde sin botten” och hon vill inte komma dit igen.

- Det är så många år som försvann, så mycket jag skadade mig själv. Jag är inte frisk, men jag tror jag kan bli.

Anki Lindberg