Relationer

Häng med i marschen mot mödradödligheten

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Tusen kvinnor om dagen dör till följd av osäkra aborter och brist på mödravård

Sissela Kyle, Alexandra Pascalidou, Karin Alfredsson, Kattis Ahlström och Katarina Wennstam är mammaambassadörer som jobbar tillsammans med RFSU för att stoppa mödradödligheten.
Sissela Kyle, Alexandra Pascalidou, Karin Alfredsson, Kattis Ahlström och Katarina Wennstam är mammaambassadörer som jobbar tillsammans med RFSU för att stoppa mödradödligheten.

Tusen kvinnor om dagen.

Så många dör till följd av osäkra aborter och brist på mödravård.

Idag, tisdag, går barnvagnsmarschen i 18 svenska städer för att uppmärksamma problemet.

– Mödradödligheten är ett stort problem som faktiskt är avhjälpbart. Det är inte en naturlag att kvinnor ska dö i barnsäng eller till följd av illegala aborter, säger skådespelerskan Sissela Kyle, skådespelerska.

Som en av RFSU:s mammaambassadörer är Sissela Kyle huvudtalare när Barnsvagnsmarschen avgår från Norrmalmstorg i Stockholm imorgon på Internationella Kvinnodagen.

– Så oerhört många kvinnor och barn i världen dör i onödan. Eftersom detta är en politisk fråga – och det just nu är starka reaktionära krafter i gång – måste vår hållning vara tydlig. Sverige har ju en tradition av att vara ett kvinnovänligt land, säger Sissela Kyle.

Fokus på mödradödligheten

RFSU:s krav är att Sverige ska öka biståndet till mödravård och säkra aborter – men också att sätta fokus på frågan om mödradödligheten i världen.

– I Sverige är man kanske orolig när man ska få barn, men man är oftast inte rädd för att dö. Själv tillhör jag den priviligierade gruppen som fått två friska barn och som har ljusa minnen av mina förlossningar, säger Sissela Kyle.

Marsch i 18 svenska städer

På Internationella Kvinnodagen förra året marscherade 600 personer – med eller utan barnvagn – genom Stockholm för att sätta fokus på mödradödligheten i världen.

Men i år går marschen inte bara i Stockholm, utan i ytterligare 17 svenska städer.

– I och med kampanjen på Facebook droppar de lokala initiativen in. Det är svårt att sia om hur många som kommer delta, men det vore kul om det blir dubbelt så många som förra året, säger Kerstin Danielson, pressekreterare på RFSU.

Deltagarna får ett barnvagnskydd designat av Stina Wirsén.

– Vi har omkring 2 000 stycken, säger Kerstin Danielson.

Gå med du också!

Barnvagnsmarschen i Stockholm 8 mars utgår från Norrmalmstorg.

Kl 11.30 talar Sissela Kyle, och sedan avgår marschen 12.00.

www.uniteforwomen.se kan du se om/när marschen börjar i din stad.

Publisert: