”Skaffa en kalender – eller testa att prata”

RELATIONER

Åsa Erlandson om PMS–varnare som uppstått ur gamla unkna idéer om att kvinnor är irrationella hormonstyrda varelser

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Uppfinnaren Karl Dorn måste ha samma observationsförmåga som en shoegazer.

Och hans fru problem att prata.

De behöver nämligen självlysande smycken för att förstå varandra.

Man kunde ju hoppas att armbandet som varnar för PMS genom att ändra färg vore en intern angelägenhet i familjen Dorn eftersom det dumförklarar både män och kvinnor: killar är inte så puckade att de behöver en pryl för att fatta och ingen tjej i världen vill fronta för omgivningen att hon har mens.

Men uppenbarligen fyller varningar för Psychotic Mood Shifts ett behov för idén är varken ny eller utskrattad.

Redan 2009 utsågs en konkurrent, PMS Buddy, till en av de bästa iPhone–apparna av en brittisk manssajt som särskilt uppskattade att den kan hålla reda på flera tjejer samtidigt.

Appen, med sina otaliga uppföljare, är populär och just idag ska 1762 brittiska män hålla sig undan flygande tallrikar och hysteriska utbrott enligt statistiken på hemsidan.

Bortsett från att alla dessa PMS–varnare uppstått ur gamla unkna idéer om att kvinnor är irrationella varelser som styrs av sina hormoner och män hopplösa på att förstå sin partner, måste man komma med en teknisk invändning.

Armbandet bygger på att temperaturen ökar i samband med mens men det inget säkert tecken.

Tvärtom uppstår nya missförstånd när den man som tar detta på allvar flyr fältet när hans febersjuka fru behöver honom som mest.

Och vad ska man göra när armbandet lyser rött?

Ska han tvingas ta in på hotell och hon få frikort att vara hur irriterad som helst?

Nej, en billigare metod för de par som tycker att det här är ett jättestort problem är helt enkelt att skaffa en kalender – eller testa den revolutionerande men analoga idén att prata med varandra.

Själv skulle jag gärna se att Karl Dorn styrde om produktionen till betydligt mer angelägna armband, nämligen sådana som varnar omgivningen för: Att man har försökt komma fram till Försäkringskassan på telefon/Är hungrig/Att en kollega just har börjat prata om vädret i fikarummet på jobbet.