”Hur ska jag våga satsa?”

RELATIONER

Läs senaste chatten med Eva Rusz

lolly säger: Hej! Jag har träffat en kille från och till i nästan 1 år och vill nu våga satsa (han vill!) men jag törs inte! Är helt säker på att han ska vara otrogen eller svika mig. Mår fysiskt illa av tanken och skulle aldrig förlåta. Beror det på mig eller honom, är jag själv inte redo? Vågar inte säga till andra att vi är ihop heller.. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Jag tror det beror på dig och eventuella tidigare händelser eller rädslor du har inom dig. Du bör berätta hur du tänker och känner, för din kille, eftersom ärlighet och förtrolighet är mycket viktigt. Be honom om hjälp, så att du kan fatta ett beslut att lita. Jag tror du är redo, annars kommer samma symptom dyka upp senare i livet. Satsa och se vad som sker. Härda ut med ditt tankemässiga obehag och öva på att memorera alla bevis du får att du kan lita på honom.

svante säger: Tja Eva, vad tycker du om parterapi? I vilka fall kan det vara bra för ett förhållande? Vad "hjälper det" mot?

Eva Rusz säger: Parterapi är bra om båda är motiverade och man får fatt i en bra terapeut! Det kan vara bra i många olika skeenden i en relation. Det hjälper par att kommunicera bättre, lära sig lyssna på varandras behov, lära sig nya beteenden och så vidare. Ofta en bra investering men kolla att terapeuten har yrkesmässig legitimation.

Kalle säger: Hej Eva, jag mår väldigt dåligt för min längd. Har du några tips på hur jag ska hantera det eller hitta någon att prata med? Jag är bara 167 och kille.

Eva Rusz säger: Eventuellt kan en terapi vara värd att satsa på. Men du behöver också arbeta på din egna inställning och kanske antagande att korta killar inte fångar tjejer. Gå ut och studera på stan där du bor, om du kan upptäcka lite kortare killar/längre tjejer? Kolla in kändisarnas längder – många av de stora manliga filmstjärnorna är kortare än sina fruar: Tom Cruise, Dustin Hoffmann, Robin Williams och så vidare. Det finns många kvinnor som struntar i om man är lika långa, ofta är medellängden i Sverige just din längd. Men många kvinnor är aningen kortare så försök försök att släppa detta och istället fokusera på din personlighet, din kompetens, vad du kan och vad du är bra på!

carro säger: Vad är de typiska tecknen för att någon är otrogen? Jag är särbo med en man sedan fyra år tillbaka och jag tror han har en affär.. Tacksam för råd.

Eva Rusz säger: Finns en hel del, men svårt säga om de är typiska. Sen hemkomst, man uppger att man varit på ett ställe där man inte varit, sms i smyg, dofter, ett undvikande beteende och så vidare.

Christinis säger: Hej. Min mor är alkoholist men vägrar ta hjälp. Hon får antabus för att komma ur perioderna men inte mer hjälp. Jag har nu brytit kontakten för jag orkar inte mer och hon försöker skilja mig o mina syskon åt och säger till alla omkring oss att jag sprider lögner. Finns det något forum där man kan se vilka terapeuter man kan gå till som anhörig? Vill inte stå i kö ett år. Vad ska jag göra? Jag har småbarn o känner att min ork e påväg att ta slut och att mor vänder släkten mot mig. Förlorar mig hellre än att ta hjälp mot sitt pimplande.

Eva Rusz säger: Det är starkt gjort att du står på dig. Forum finns ju för kbt-terapeuter, där man också arbetar med drogproblem. Tidningen Sokraten finns på nätet. Kolla Gula sidorna på internet under "legitimerade psykoterapeuter". Annars går det säkert att googla på "drogterapeuter" på nätet.

hej, säger: hej, hur kommer man över någon som har svikit (varit otrogen) i smyg – och efter att ha blivit påkommen valt den andra kvinnan. Vi har barn ihop så vi måste ha en kontakt. Denna kontakt är svår och river upp varje gång vi träffas eller talas vid. Hur ska jag tänka? Jag har känslor fortfarande och han är egentligen en bra man men relationer är inte hans grej. Jag vill komma över honom. Klara att vara vän för vår sons skull. Hur ska man göra??

Eva Rusz säger: Man får låta det ta sin tid innan alla upprivna känslor kan lugna ner sig. Det kan ta ett år eller mer. Du kan skriva av dig, eller börja med en kampsport där du kan "slå" ur dig dina aggressioner. Du får, som du gör, försöka tänka på de bra egenskaper du minns att din sambo hade, och påminna dig om vilka bra du har. Aktivera dig så mycket det går. Ta en långpromenad eller lär dig slappna av innan ni möts. Eller begär ett eller flera samtal med honom där han får lov att stanna kvar och lyssna på dina tankar och känslor.

Hella säger: Vi ska flytta ihop snart och han tjänar väldigt bra och kommer betala mesta av hyran, förväntas jag då ta mer hand om hushållet? Han jobbar lite mer än vad jag gör oxå.

Eva Rusz säger: Detta bör ni båda samtala om i förväg!

orolig säger: Hej! Min man säger hans känslor svalnat, o vill skiljas efter 20 år, han kan däremot inte säga varför mer än att han inte orkar höra tjafs om att jag säger jag vill ha hjälp i vardagen.. han bara jobbar o jobbar. Kan inte nå honom, vad göra?

Eva Rusz säger: Du får försöka stå på dig, "jaga honom" så ni kan samtala om det. Ni är ändå gifta med varandra sedan så många år. Man måste ta sig tid och kommunicera kring detta, stå på dig allt vad du kan, ge inte efter.

Jess säger: Hej Eva. Jag har väldigt svårt för att lita på folk. Jag vågar inte ens öppna mig för vänner eller familj, vet inte varför, det har alltid varit så. Hur ska jag börja, jag vill ju lära mig det?

Eva Rusz säger: Tillit är en viktig del i vårt känsloliv och om vi av någon anledning fått brister i detta som barn så blir vi mer sårbara som vuxna. Börja öva dig i liten skala. Gör en förteckning på allt du inte vågar och börja träna dig på det minst svåra. Öva så ett tag, och se om det känns ok? Sedan kan du ta nästa svåra samtal, och så vidare. Begär inte för mycket av dig själv men öva dig i att öppna dig för de minst svåra? Fundera över vilka detta skulle kunna vara?

Anonym säger: Pojkproblem, jag kan antingen bli tillsammans med mitt ex igen eller välja en kille som jag träffade i helgen som vill träffa mig konstant. Jag vet inte vem jag ska välja eftersom båda är riktiga lögnare, men jag gillar båda två väldigt mycket. Hur tycker du jag ska göra?

Eva Rusz säger: Tja, att vara ihop med "lögnare" verkar inte så bra, jag tycker du helt skall avstå från denna typ av killar och söka någon helt annan – som beter sig sjysst mot dig!

Moderator säger: Här kommer sista frågan för idag!

Camilla Nilsson säger: Hej Eva! Jag och min fästman bor ihop sen 2 år tillbaka. Vi har ett väl fungerade sexliv, när vi väl har det så att säga. Han är inte så sexuell av sig så han har det gärna 1 gång i veckan högst, och jag vill gärna ha det mer. Jag har märkt att han porrsurfar mycket, flera gånger i veckan. Varför gör han det om han nu säger att han inte är lika "kåt" som jag och nöjer sig med sex en gång i veckan? Jag förstår inte, det går inte ihop. Tack för hjälpen.
Eva Rusz säger: Du bör fråga honom om detta, jag förstår att det känns frustrerande att ha det på det viset. Utan att ställa honom mot väggen så bör han ta in att du känner dig avvisad – och säg att NI tillsammans bör finna något sätt att lösa detta på. Öppenhet och ärlighet är det enda ni kan använda er av för att kunna utveckla er relation.

Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Tack till dig Eva och tack till alla er som ställt frågor – många bra frågor idag, hoppas ni som inte hann få svar kommer tillbaka till nästa chatt!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat! Vi hörs om 2 veckor igen! Många kramar Eva.