Relationer

”Sluta att recensera kvinnors kroppar”

RELATIONER

Hanna Fridén om hårhånet som faller platt

Bryr sig inte Linas armhåla hamnade i fokus under Melodifestivalen – och gav upphov till en hatkampanj. "Det är inget jag bryr mig om. Jag förstår inte hur det har kunnat väcka sådan anstöt. Särskilt med tanke på att det faktiskt är 2012," sa Lina i en intervju tidigare i veckan.
Bryr sig inte Linas armhåla hamnade i fokus under Melodifestivalen – och gav upphov till en hatkampanj. "Det är inget jag bryr mig om. Jag förstår inte hur det har kunnat väcka sådan anstöt. Särskilt med tanke på att det faktiskt är 2012," sa Lina i en intervju tidigare i veckan.

En underbart glad och lycklig kvinna vid namn Lina satt i publiken till Melodifestivalen och fångades av kamerorna under några sekunder i lördags.

Dessa sekunder ledde till en hånkampanj på Facebook där folk friskt hånade hennes utseende.

Hennes fel? Hon hade håriga armhålor.

Linas utseende behövde recenseras, dömas ut, hånas och rättas till. Hur kunde man i Sverige, 2012, tro att en hårig armhåla som kvinna är okej?

Detta är inte en isolerad händelse. Kvinnors kroppar anses av många vara allmän egendom fri att recensera.

Varenda kvinna är en vandrande omslagsplansch som ska synas från topp till tå i vilket sammanhang hon än är.

Även om hon inte bett om det, och verkligen inte kan antas vara intresserad av huruvida en främling tycker att hennes armhåla eller annan kroppsdel är sexig eller ej.

”Ta Håret Tillbaka” är en grupp på Facebook där kvinnor med håriga armhålor stödjer varandra.

Hatarna fyller gruppen med kommentarer som ”spyr” ”du är så jävla äcklig” och ”fyfan vilken hora du är”.

På YouTube finns ett klipp med en tjej från Debatt i SVT som hånas för sina armhålor med över 80 000 visningar och hundratals kommentarer. När de ska försvara sitt hån handlar det inte sällan om att de vill ge ”råd” kring hur man blir attraktiv och sexig och att det ”faktiskt är välgörande”.

Jag och cirka 800 andra kvinnor och en del män har gått ihop och testat för att se hur mobbare själva reagerar. Ett socialt experiment med syfte att få folk att tänka på vad de gör. I sammanhang där kvinnor döms ut hänsynslöst har vi flyttat fokus från kvinnan till männen.

Med god ton, vi vill inte vara elaka, men vi vill se vad som händer om vi börjar tala om männens hår, männens kläder, männens vikt.

Resultatet var föga oväntat. Samma individer som predikar sin rätt att döma ut och håna kvinnor de inte är attraherade av har blivit fyllda av förvirrning och ilska.

”Vadå hans keps? Vad har hans keps för relevans? Är ni dumma i huvudet eller?!?” lyder de flesta svaren.

Det är samma sak vi undrar. Varför tror ni att er recension av oss har en relevans?

Jag är ledsen över att göra er besvikna, men i 99,9 procent av fallen så är kvinnan ni ger ”råd” till helt ointresserad av era önskemål kring hennes utseende. Hon undrar snarare varför du är så fläng att du behandlar henne som en produkt som alla kan lägga krav och önskemål på.

För det är en rätt god dos av verklighetsfrånvänd hybris att förutsätta att hon ska vilja raka sig eller göra något annat med sitt utseende för en total främlings skull.

Kända buskar

Julia Roberts, 44, väckte stor uppmärksamhet vid premiären för ”Notting Hill” i London 1999. Inte bara som en av filmens huvudrollsinnehavare, utan lika mycket för de orakade armhålorna.

Beyoncé Knowles, 30, visade betydligt mindre hår, men hennes armhålor väckte nästan lika uppseende vid premiären på ”Cadillac Records” i New York 2008.

Drew Barrymore, 37, har flera gånger visat upp sig med håriga armhålor, bland annat i en tv-intervju och på modeveckan i New York 2005.

Hanna Fridén

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer