”Veckopeng lär våra barn pengars värde”

Av: Helena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny undersökning visar: Så mycket får dagens unga i vecko- och månadspeng

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
Nöjda 12-åriga Isabella Brisfors får månadspeng och lillasyster Vendela, 9, får veckopeng. ”Det brukar räcka”, säger Isabella.

En femma i veckan – eller en femtiolapp.

Hur mycket ska knatten ha i veckopeng – och när är det dags att börja?

– Antalet kronor är inte det viktiga. Att få fickpengar är både roligt och lär barnen vad pengar räcker till, säger Ingela Gabrielsson, familjeekonom.

I dag får 70 procent av barnen mellan 6 och 17 år vecko- eller månadspeng.

Det är färre jämfört med för fem år sedan.

– Det är förvånande. Kanske ger dagens föräldrar oftare barnen det de behöver och formaliserar det inte till vecko- eller månadspeng, säger Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea, som gjort undersökningen om barn, föräldrar och pengar.

Det ställs också högre krav på barnen i dag; 73 procent av föräldrarna kräver något i gengäld, som att städa sitt rum eller göra läxorna. För fem år sedan var siffran 59 procent.

– Skolan har blivit lite strängare och det spiller nog över. Föräldrar ser att barnen inte mår dåligt av att vi har förväntningar på dem, säger Ingela Gabrielsson.

Lämplig ålder

Hon tycker att fickpengar, om det så bara är två tior på lördagen, fyller en viktig funktion.

– Det är roligt för barnen och så lär de sig vad pengar räcker till.

Vid skolstart, alltså kring 6 år, kan vara en lämplig tid att börja. Svenska 6-8-åringarna får i genomsnitt 26 kronor i veckan.

– Det är ett bra riktmärke. De pengarna kan barnet använda till lördagsgodis eller lite småsaker, som till exempel hårspännen, säger Ingela Gabrielsson.

Hon tycker inte det gör så mycket om föräldrarna sedan ”råkar” betala för gottepåsen - eller mindre leksaker eller accessoarer.

– Man får vara lite flexibel som förälder. När det handlar om små barn rör det sig ofta om små belopp. Sedan får man strama upp det när de blir äldre, säger hon.

För då kan det handla om större summor.

Ingen nöjespeng

Vid 14-15-årsåldern stiger inkomsterna drastiskt, då många får barnbidraget att råda över, i dagsläget 1 050 kronor i månaden.

– Det kan absolut vara lämpligt. Men då ska man göra upp vad pengarna ska räcka till. Be tonåringen göra en lista på vad hon eller han tycker. Sedan får ni gå i genom den och bestämma vad som är rimligt.

För barnbidraget, påpekar hon, är inte inrättat för att sättas sprätt på för nöjes skull.

– Jag tycker att de då själva kan stå för mobilräkningar, lite resor, baskläder och kanske kostnader som har med deras hobby att göra. Men vinterskor och vinterkläder måste man hjälpa dem med, säger Ingela Gabrielsson.

De flesta sparar dessutom åt sina avkommor. Men det tycker inte Ingela Gabrielsson är nödvändigt.

– Jag vet att många känner sig pressade att göra det. Men det ska man bara göra om man har råd. Det viktiga är att ha en bra ekonomi här och nu, så att man kan leva ett bra liv, säger hon.

Så i valet mellan fickpeng eller banksparande åt barnen väljer du fickpengen?

– Jo, det tror jag. Det kanske är bra att inte curla våra barn för mycket, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN