Relationer

Alfabets-sex kan ge kvinnor ny lust

RELATIONER

Tung-abc hjälper män att ge bättre oralsex - men lusten är kvinnans eget ansvar, anser RFSU

Kvinnors lust ska få ett namn: lubrikation.

I en stor kampanj vill RFSU i Stockholm få kvinnor att själva ta ansvar för sin egen sexuella njutning.

- En del män vet ju inte ens var klitoris sitter, säger sexualupplysare Sandra Dahlén.

Kvinnans väg till orgasm har gått från andras pill via maskiner som "smekte" genom ett hål i bordsskivan till den "bot" som erbjöds på farbror Freuds soffa.

- Man ville kontrollera kvinnans sexualitet. I dag handlar det om ett återtagande av den egna kroppen, säger Malena Ivarsson, sexolog.

RFSU:s kampanj ska sprida information om själva ordet lubrikation samt kvinnors tankar kring sin egen lust.

Vi ringde upp Sandra Dahlén för att fråga om kvinnors kåthet.

Vad är lubrikation egentligen?

- Du är inte ensam om att undra. Att det finns ett ord för männens kåthet, erektion, känner ju de flesta till. Men få vet om det motsvarande ordet för kvinnan. Lubrikation är alltså det fenomen som uppstår när kvinnan snabbt blir våt då hon är upphetsad. Vår kampanj handlar just om att informera mer om detta och att kvinnan måste ta ansvar för sin egen lust.

Den här kampanjen pågår till slutet av april med olika gästföreläsare och aktiviteter.

Min gissning är att det mest är kvinnor som tar del av kursen.

Hur informerar RFSU männen om kvinnans lust?

- Vi har inget speciellt projekt på gång som riktar sig direkt till männen, som upplyser om detta, säger Sandra Dahlén. Men på vår hemsida www.rfsu.se finns det en frågesida, dit många män skickar frågor om hur kvinnan vill bli smekt, hur de ska tillfredsställa henne och så vidare. En del män vet inte ens var klitoris sitter.

Men hjälp finns.

Ylva Franzén, som är erotikpedagog och leder kurser i orgasmteknik , rekommenderar tung-abc.

Det går till så att mannen (eller kvinnan) ritar bokstäverna i alfabetet med tungan mot kvinnans underliv, från A och framåt. De olika rörelserna för varje bokstav fungerar olika från kvinna till kvinna. När kvinnan ifråga känner njutning säger hon till och då vet "ritaren" vilken bokstav som fungerar.

- Många kvinnor som jag har talat med har blivit nöjda med hjälp av tung-abc, säger Ylva Franzén. Man kan även göra varianter på denna metod, till exempel använda sig av snirklig stil, eller kanske små bokstäver för att komma lite närmare klitoris med tungrörelserna, förklarar hon.

Enligt Ylva Franzén är oralsex det lättaste sättet för en kvinna att få orgasm. Men man ska ta det försiktigt, varnar hon:

- Många män gnider eller pillar för hårt och ivrigt på klitoris, vilket är fel. Dessutom borde vi i dag våga laborera mer med långsamhet, som de lär ut i Kamasutra. Den långsamma proceduren gör att kvinnan vågar slappna av och kan förbereda sig mentalt på att få orgasm.

Logiskt sett borde en kvinna

ha mer koll på sin sexualitet och vilka "knappar" man ska trycka på, än en man. Har inte lesbiska par en del att lära ut?

- Absolut. Där har vi mycket att lära oss. Bland heterosexuella par fokuseras så mycket på själva penet-rationen. Men i själva verket så är det inte så många kvinnor som får orgasm av själva penetrationen.

Fotnot: Mer information finns på: www.lubrikation.nu

Kvinnors orgasm - från sjukdom och skam till lovlig lycka

Charlotta Gustafsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer