”Att få barn är inte meningen med livet”

Av: Helena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Är meningen med livet att skaffa barn?

Många skulle tveklöst svara ja på den frågan.

Men inte författaren Lena Andersson, 40:

– Jag tycker det är förskräckligt att man inte anses fylla någon funktion eller har någon mening om man inte skaffar barn.

Lena Andersson, författare.
Foto: Pernilla Wahlman
Lena Andersson, författare.

I en kolumn i Dagens Nyheter skrev Lena Andersson om det sociala trycket att skaffa barn. Många bloggare och debattörer på nätet reagerade på kolumnen.

– Det sociala trycket? Det handlar väl mer om mänsklig drivkraft. Dessutom är barnen små en sekund, sedan har man all tid för det Lena beskriver. De som medvetet avstår barn kommer ångra sig så bittert, skriver Linda Skugge på sin blogg.

Aftonbladets Malin Wollin är inne på samma linje på sin blogg Fotbollsfrun:

– Att skaffa barn är en överlevnadsstrategi, Lena. Och det är ett helvete att vara förälder. Men det är ett härligt helvete. Jag älskar mitt härliga helvete som jag har skapat. Och fifan för att sitta i en lägenhet fylld av "energi" och "egentid" där jag bara skulle undra vad barnen gör.

”Varför blir de så upprörda”

Lena Andersson är lite förvånad över reaktionerna.

– De som har barn har ju normen i ryggen så jag förstår inte riktigt varför de blir så upprörda, säger hon.

Lena Andersson menar att grundinställningen i samhället är att den som givit liv åt ett nytt liv åtminstone har gjort något vettigt.

– Den som har skaffat barn anses ha gjort åtminstone en vettig sak. Men det är ju förskräckligt om de som inte kan eller vill få barn inte anses fylla någon funktion. Dessutom betyder det att barnet i sig inte har någon mening – om det inte själv så småningom skaffar barn.

”Jag har levt i familj”

Dessutom menar hon att det finns en idé om att ett liv som barnlös är ett innehållslöst liv.

– Men om man har barn är det ganska givet vad man ska göra, åtminstone i 15-20 år. Om man inte har det så har man faktiskt ganska mycket tid. Då måste man möta sig själv och skapa sitt eget liv. Och det kan vara ganska ansträngande. Men man kan faktiskt ha ett liv ändå – och det kan vara riktigt berikande, säger Lena Andersson.

Själv möter hon alltid argumentet att hon inte vet vad hon missar då hon själv inte är förälder.

– Men jag har ju varit barn, jag har levt i familj, säger hon.

Är det ett aktivt val att inte skaffa barn?

– Jag har aldrig sagt att jag inte vill ha barn, det har mer varit en ickefråga för mig. Men jag märker att det har blivit ett slags val. Jag har velat leva vuxenliv, jag har styrt bort från allt som kan leda till barn och varit noga att skydda mig. Och det är också ett slags val.

Publicerad: