Nu ska hela Sverige lära sig om sex

Tecknad kondomlära och blommor & bin i radio

Klamydia ökar bland unga i Sverige.

Elever i högstadiet får inte sexualundervisning – trots att det står i kursplanen.

Det är dags för krafttag.

2011 är året då vi ska börja snacka sex.

Det är meningen att svenska ungdomar ska få lära sig om sex och samliv i skolan. Åtminstone står det så i kursplanen. Trots det har 43 procent av ungdomarna som gått ut femte klass inte haft sexualkunskap, enligt KP:s undersökning ”Kropp & Knopp”.

Men för föräldrar som själva har svårt att ta snacket om ”blommor och bin”, kommer en hjälpande hand från UR och RFSU – i radio, tv och i bokform.

Tecknat sex

Svt sände ”Sex på kartan”, en tecknad sexualkunskapsfilm från RFSU, med bland annat detaljerad kondomlära och en realistiskt tecknad sexscen.

Andra satsningar för att öka ungdomars kunskap om sex under 2011 är serien ”Sexualkunskap”, dokumentärfilmen ”Myten om mödomshinnan” och boken ”Sexualkunskap”, alla med UR och RFSU som avsändare.

P3 hånglar och ligger

Och nu har ”Ramp”-programledaren Nisse Edwall gjort radiodebut med programmen ”Ligga med P3” och ”Hångla i P3”.

– ”Ligga” är för en vuxen publik, det är paneldiskussioner om sex, och vi tar det verkligen på allvar. Det kan handla om relationer, sexdriften, fantasier och så vidare. ”Hångla” är junior-varianten, lite ”Bullen”-aktigt, där vi ska prata om sex tillsammans med sexualupplysare från RFSU och kända gäster, säger Nisse Edwall över telefon, från ett vintervackert Gotland.

Ger kändisarna i ”Hångla i P3” också sexråd?

– Gästernas roll är att berätta om tankar och känslor som de själva hade i tonåren. Många av de frågor vi får in är ganska komplicerade – det märkte jag i ”Ramp” - och det kräver experter i ämnet.

Varför sker inte sexualundervisningen i skolan som den ska, tror du?

– Dels tror jag att det faller lite mellan stolarna, trots att det står i läroplanen. Det kan nog kännas lite oklart under vilket ämne det ska tas upp i. Är det livskunskap – eller biologi? När det blir riktigt bra är det ofta på initiativ från enskilda lärare som brinner för det här och tycker att det är viktigt.

– Och så är det ju ett lite obekvämt ämne att ta i. Jag upplever att många lärare har svårt att ta in alla aspekter av sexualitet i undervisning, och att ta det utanför heteronormativet. Det finns ju heller ingen generell sanning om sex.

Vilken fråga hade du själv velat ställa som tonåring?

– Jag upplevde att det fanns en press att ha ”haft kuken i fittan”. Då hade man blivit av med oskulden, men det fanns ju så många andra trevliga aspekter av sex som inte lyftes fram. Det blev som ett hinder i relationen, att man kände den hetsen. Och så hade jag velat fråga hur sperma smakar, för det vågade jag inte undersöka själv.

Hur svårt är det att göra dig generad?

– Det är jävligt svårt att göra mig generad. Det märkte jag när vi började spela in paneldiskussionerna för vuxna. Det enda jag har lite svårt att verbalisera är mina mörkaste sexfantasier, det går inte. Dels blir det skamfyllt, dels faller det ganska platt när det beskrivs i ord. Men i övrigt finns det nästan inga ämnen som kan stoppa mig.

Nisse Edwall

Född: 27 februari 1980. Bostad: Lägenhet i Stockholm - ”nära Globen”. Familj: Sambon Li Svärd, 29, sonen Manne, 1. Inkomst: ”Väldigt varierande. Nu har jag precis varit pappaledig. Jag skulle vilja säga att det pendlar mellan rik och luspank”. Aktuell: Med radioprogrammen ”Ligga med P3” och ”Hångla i P3”.

Sex & sånt

* Sexualundervisning blev obligatorisk i svenska skolor 1955.

* Av Kamratpostens undersökning ”Kropp & Knopp” 2010, med 4 617 svarande i åldern 9–14, framgick att svenska skolor inte följer kursplanen vad gäller sexualkunskap. 43 procent av de som gått ut femte klass uppgav att de inte har haft sexualundervisning i skolan, trots att kursplanen kräver det.

* Under 2011 utkommer UR med en rad nyproducerade satsningar för att öka kunskapen om sex hos svenska ungdomar, som ”Sex på kartan”. Det är en tecknad sexualkunskapsfilm, som bland annat ska lära ungdomar hur en kondom används. Filmen sändes på Svt den 17 januari.

* UR:s radioprogram ”Hångla i P3” sänds varje fredag i P3, och riktar sig till ungdomar i åldern 13-16 år. Nisse Edwall besvarar tillsammans med kända gäster och sexualupplysare lyssnarnas frågor och funderingar. Han leder även ”Ligga med P3”, vuxna paneldiskussioner om sex, som sänds onsdagar.

Publisert: