Klappat och klart för skolstart

avJohanna Åfreds

RELATIONER

De hetaste prylarna – i varje åldersgrupp

Inför årets skolstart kommer eleverna att få fler och dyrare prylar än någonsin.

Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson har valt ut de hetaste – i varje åldersgrupp.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Dyra prylar Willy Holmqvist Nilsson och Rikard Lundberg, som går på Bandhagens skola, har båda laddat upp med prylar inför skolstarten. Men det skiljer mycket i pris mellan deras saker.

Handlarna gnuggar sina händer just nu.

Detaljhandeln räknar med att omsätta 50 miljarder kronor i augusti.

– Det är en väldigt het månad. Det är bara julhandeln i december som slår detta, säger Margareta Ternell på Svensk Handel.

Förr handlade det om block och omslagspapper. Nu är det mobiltelefoner, datorer och specialdesignade block och pennor som gäller.

Har en bättre ekonomi

– I dag har många föräldrar bättre ekonomi. De skaffar barn senare och har hunnit göra karriär, säger Margareta Ternell.

Att vissa får skatte­återbäringen i augusti gör sitt till. Dessutom talar Svensk Handel om en uppdämd köplust efter semestern, trots att den regniga sommaren redan lett till rekord i shopping.

Men hur mycket ska barnet själv få bestämma?

Eva Lilja.

– Barn har olika idoler. Om det till exempel är Spindelmannen som gäller kanske man kan låta barnet få välja i alla fall en sådan grej, säger Eva Lilja från TV3:s ”Nannyjouren”.

– Men innan man ger sig ut i butikerna ska man prata igenom tillsammans vad det är man behöver. När allt är klart kan man gärna ge sitt barn beröm för att ha klarat handlandet bra.

Tillåter inte alla prylar

Ett annat av Eva Liljas tips är att kolla med skolan om vad det är som barnet behöver ha med sig. Vissa skolor kanske inte ens tillåter egna skrivblock, bärbara datorer eller mp3-spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM