Barns kojor rivs!

RELATIONER

Säkerhetstänkandet har gått för långt, menar forskare

Kojor är för farliga och bör därför rivas, så resonerade en förskola i Bromma utanför Stockholm och rev helt enkelt ner kojorna som personalen och barnen byggt tillsammans.

Nu ställs frågan om säkerhetstänkandet har gått för långt och istället hämmar barns lek och fantasi.

Experter på barns lekmiljö slår nu larm om att säkerhetstänkandet drabbar barn. På en förskola i Bromma i Stockholm har kojor som barn och personal byggt tillsammans rivits.

”Säkerhetskontrollerad prefabricerad lekutrustning anses bättre än barnens egna kreativa lösningar till lek. I vissa kommuner tas lekplatser helt sonika bort med hänvisning till nya säkerhetskrav”, skriver forskarna Maria Kylin, Fredrika Mårtensson och Gisela Nyberg på Dagens Nyheters debattsida.

De tre anser att det inte går att nöja sig med att barns möjligheter till lek, samvaro och skapande reduceras till ”säkra miljöer med säkra lekredskap”.

”Förskolegårdar och skolgårdar borde kunna vara platser lämpliga för mer innovativt utvecklingsarbete. Var, om inte där, finns möjlighet att skapa plats för kojbyggen utan att barns säkerhet riskeras? frågar sig forskarna.

Nina Johansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM