Nya bröst med ny metod

RELATIONER

”Dyrt – men ger kvinnorna en helt annan livskvalitet”

Många kvinnor som drabbas av bröstcancer tvingas ta bort ett eller båda sina bröst.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man utvecklat att nytt och säkert sätt att ge kvinnan nya bröst – med delar från henne själv.

Sedan några år tillbaka har man vid Akademiska sjukhuset kunnat ge kvinnor nya bröst genom att ta hud och fett från kvinnans egen bukvägg. Brösten blir mjuka och fina då de byggs av fett; om man inte ammar består ett friskt bröst till största del av fett. De kvinnor som fått nya bröst på detta sätt har varit mycket nöjda.

Hittills är det dock få kirurger som använt sig av metoden då den är komplicerad och tidigare tog lång tid – ofta mellan sex och sju timmar.

Halverad tid

Men nu har man genom ett vetenskapligt samarbete mellan plastikkirurger och röntgenläkare utvecklat metoden, och lyckats halvera den tiden.

– Det har gått mycket snabbt från idé till verklighet, säger Anders Liss, överläkare på kirurgkliniken, i ett pressmeddelande.

Implantat billiga

Det vanligaste sättet att bygga nya bröst är dock att göra det med hjälp av implantat, ofta av silikon. Det är en relativt enkel operation som tar cirka 1,5 timme – och jämfört med den nya metoden är den billig. Men Anders Magnusson, professor i radiologi, som varit med att utveckla den nya metoden menar att implantat har flera nackdelar.

– Implantat är billiga men krånglar ofta. Det bildas ofta fibros, kvinnorna får ont i brösten, brösten blir hårda och det händer att implantaten flyttar sig, säger han till aftonbladet.se.

”Patient för resten av livet”

På grund av dessa komplikationer ifrågasätter han att det i längden skulle vara billigare att använda implantat.

– Med implantat i brösten blir man en plastikkirurg-patient för resten av livet. Den nya metoden innebär en dyr operation – men bara en gång, sen är man klar.

Alla landsting erbjuder inte den nya metoden att få nya bröst.

– Visst är det en dyr operation, men den ger kvinnorna en helt annan livskvalitet, säger Anders Magnusson.

Fotnot: Fibros är nybildad bindväv, som bildar knölar i bröstet.

Anna Andersson