Hjälp, jag är otrogen!

RELATIONER

Eva Rusz svarade på läsarnas relationsfrågor i chatten

annelie säger: Hej! Du skriver så bra i din nya bok om automatiska tankar etc. Jag undrar dock: hur veta om det är dessa som säger ifrån att det ej funkar, eller om det verkligen är ens 'hjärta'. Hur skilja dessa åt så att man vet vad man ska lyssna på.

Eva Rusz säger: Tack vad roligt du får nytta av den! Bra fråga, för det finns ju en massa positiva automatiska tanker också. Vitsen med att vara extra uppmärksam på sina tankar är att de negativa ofta får oss att ”tro” mer negativt, känslomässigt kopplade idéer om oss själva och andra än vad som ”kan” vara sant.

Ofta kan känslan spela oss sprattet och få oss att tro att det vi just i stunden känner är sant. Teorin kring allt detta är att vi är många som omedvetet bär med oss en massa negativt lagrade minnen och dessa kan börja spöka då vi möter en person eller situation som enbart påminner med en millimeters storlek om något vi kanske upplevt förr. Då generaliserar vi snabbt och tror att den snabba känslan och de negativa tankarna är sanna. Man får öva sig att lugn anser sig och liksom "backa" ett tag och byta tankespår och granska det man tänker i stunden!

Sara säger: Hej Eva! Jag verkar hela tiden träffa fel killar. Har blivit så blåst, dumpad och lämnad de sista två åren, snart skiter jag i det här med kärlek. Jag har själv satsat ärligt men alltid blivit övergiven. Finns det några varningstecken jag inte har koll på??

Eva Rusz säger: Hej! Ja jag tror du kan vara lite "prinsessan och svinaherden", den gamla sagan av HC Andersen. Prinsessan kuggar en massa bra män och även tyvärr prinsen som är bäst och utklädd till svinaherde! Alltså pröva vara lite mer kritisk och känna killarna på pulsen, ta reda på deras relationserfarenheter, tidigare relationer. Fråga hur de har tänkt sig framtiden osv. Sen kan du alltid tänka igenom om det kan ha vart så att du sett olika tecken på killarna som du ändå har bortsett ifrån? och om du ser vissa så är det givetvis dessa du skall se upp med eller i vart fall kolla noga in, innan du själv släpper allt du har. Var lite krångligt distanserad, och ta det lugnt!

mini säger: Hej Eva! Hur vet man när man har äkta vänner som bryr sig om en? Läser på universitet och har en väninna i klassen som jag umgås mkt privat med. Men i skolan och i pausen sätter hon sig bredvid andra tjejer och umgås med dem. Jag har försökt fråga henne ang. detta men hon "viftar bort" frågorna direkt och börjar prata om annat. Jag vågar inte öppna mig mer för henne och berätta personliga saker, då jag tänker att hon kan berätta vidare för de andra. Kan jag lita på henne eller ska jag satsa på andra i klassen?

Eva Rusz säger: Svårt att veta men man kan ju ha olika behov och beteenden i olika sociala situationer och hennes beteende behöver ju inte utesluta er vänskap. Frågan är hur du ser på riktig vänskap? Var har du för föreställningar om hur det skall fungera?

Vänskap är som en relation, ibland är man mkt nära och ibland gör var och en sina grejer. Det låter som det väcker ngn form av svartsjuka inom dig? Tala med henne och du kan ju alltid fråga henne vad som får henne att inte vilja sitta bredvid dig osv?

Ta det lugnt, vänskap växer långsamt men visa henne hur du skulle vilja att ni relaterade till varann på universitetet .

Roberta säger: Kan vi komma tillrätta med detta? Pojkvän la relationen på is, kände att nåt var fel + jag skulle åka för utomlandstudier. Han säger han tycker jättemycket om mig o visade det innan jag åkte i sept. Vi har haft några goda telesamtal o chatt, men nu skriver han knappt mail eller msn längre. Jag ringer knappt heller, har lust att skita i allt, men finns det hopp så gör jag nåt annat. Tycker ej om attityden att bara strunta i allt när det är jobbigt. Vad göra? Orkar ej hänga kvar som en efterhängsen brud heller.

Eva Rusz säger: Men du är väl inte efterhängsen om du visar honom vad du tänker och känner?

Känn efter noga vad du vill och hoppas, uttryck det till honom sen. Att ha la relationen på is kan ju vara ett "svar el skydd" mot den separation som utlandsstudier medför? Hur pass involverad var han i ditt beslut? Känn efter ett tag och maila honom om dina känslor och kanske även funderingar. Ta det lugnt, tiden och kommunikationen kan få växa även emellan er!

ashen säger: Jag har nyligen avslutat ett långvarigt förhållande med min flickvän och vi bestämde att vi ändå skulle vara vänner. Men nu vill hon höras och träffas lika mycket som när vi var tillsammans, vilket till slut leder att vi hamnar i flick-/pojkvän-situationer såsom mys och liknande. Hur ska ja göra för att få henne att förstå att vi bara e vänner och inte behöver höras/träffas varje dag?

Eva Rusz säger: Det enda raka är att hålla på dina gränser, tacka nej, säga att du inte längre kan höras eller träffas lika mkt. Stå på dig helt enkelt!

Liisa säger: Har du något tips om hur man hanterar en kollega med låg självkänsla som pratar skit om samtliga på kontoret. Personen är ofta bitchig och elak på vad hon tycker ett "kul" sätt. Vi är många som mår dåligt av hennes sätt, även chefen vet om det men gör inget. Hur klara sig och vara glad genom arbetsdagen?

Eva Rusz säger: Jag tycker man/ni skall säg ifrån nästa gång det sker. Säg ung så här "Nu tycker du att du skämtade men det tycker jag inte varken var kul eller kändes bra, jag skulle uppskatta om du kunde låta bli denna typ av skämt osv". Alltså, säg ifrån vilka konsekvenserna blir då hon är bitchig. Om ni inte säger ifrån så blir det en signal till henne att fortsätta.

kia säger: hej Eva. Jag är en kvinna som är otrogen. Jag vill bryta med honom som jag träffar men jag kan inte. Jag vet att det aldrig kommer att bli ngt mellan oss och som det är nu så känns det mer som jag är besatt av honom. Han finns jämt i mina tankar. Han är en man som ger mig det jag inte får med min man. Har du något att ge mig så jag kan bryta mig loss? Jag har alltid haft svårt med seperationer.

Eva Rusz säger: Ja det enda "raka" är att bryta fast det gör ont! Och då du gjort det så kan du efteråt söka lindra smärtan med fysisk aktivitet, skriva tankedagbok, fokusera på din nuvarande relation och fundera på hur du/ni skall kunna utveckla den tillsammans. Trots dina tankar, att du inte "klarar" att bryta, måste du alltså göra det, annars kommer du att fastna i den föreställningen och då kanske ditt liv blir ännu mer krångligt!?

jenny säger: Hej Eva! Jag och min pojkvän har snart varit tillsammans i 3 år. Jag älskar honom och han älskar mig. Men vi är väldigt unga, han är 20 och jag är 18. Hur vet jag att jag gör rätt? ibland känns det som jag missar något men ändå känns allt så bra.

Eva Rusz säger: Det där är vanliga funderingar då man inleder en relation i ganska ung ålder!

Lev i nuet och njut av att ni har det bra. Framtiden kommer sen och den ni itu med den dagen!

Johanna säger: Jag har insett att jag har väldigt dålig självkänsla, särskilt när det gäller kärlek. Förstår att det inte är nåt man ändrar på i en handvändning men har du några konkreta tips på vad jag kan göra?

Eva Rusz säger: Det är ett hårt och metodiskt arbete att förändra sin självkänsla och som du själv insett så kan man nästan ha två helt olika, en bra på jobbet och en dålig i kärlekslivet. Läs min nya bok, den hoppas jag kan hjälpa många som upplever det som du! Öva mental träning, finns på nätet under Veje.nu eller gå och tala med ngn som kan hjälpa dig att identifiera dina styrkor som du inte ser själv. Du kan t.ex dagligen öva dig att memorera det andra sagt om dig som var bra, skriva ner alla bra saker di gör osv. Det tar tid att ändra den men det går!

tjej 26 säger: Hej, När jag är intresserad av en kille så har jag svårt att vara avslappnad i hans sällskap. Jag tror att det är orsaken till att jag aldrig haft ett förhållande. I början kan det gå bra, men allt eftersom så backar antingen killarna eller jag. Jag kanske skrämmer bort dem pga att jag är så spänd. Skrämmer jag inte bort dem blir jag själv avskräckt av situationen att jag bryter det hela. Varför är det så och vad kan du ge mig för tips? Kan din bok hjälpa mig? Ninna 26 år

Eva Rusz säger: Ja detta är vad boken handlar om. Vi har alla olika omedvetna modeller inombords som aktiveras då vi skall komma nära ngn. En del blir skrämda som du och drar tillbaka sina känslor en slags FLYKT ifrån det man egentligen vill ha! Konstigt är det, men det går att komma tillrätta med. Avslappningsövningar innan dejter, att stanna kvar i situationen trots det känns konstigt är mkt bra sätt att bryta detta på liksom att dagligen "se över" sina tankar och granska dem, för ofta är det katastroftankar som triggas igång i möten med andra, utan anledning! (Boken heter "Varför väljer jag alltid fel partner, Prisma).

anonym säger: Hej Eva! Har en fråga till dig, har träffat en man, men han har svårt att visa känslor. För sina kolleger har han diskuterat om mig, det vet jag, för att de blänger på mig hela tiden. Varför gör de det? Det går en massa rykten om mig och honom på arbetsplatsen och det är jobbigt för han pratar om mig, men inte till mig. Vad göra?

Eva Rusz säger: Ja frågan är om det du tänker stämmer? Att de blänger behöver ju inte betyda att de vill dig illa eller har dålig info från honom? Jag tycker du skall fråga honom vad han har berättat om dig/er. Sen får du på sikt avgöra om du kan leva med en man som du, just nu i alla fall, tror inte kan visa känslor. Det kan bli rejält jobbigt i längden men det kan också vara en föreställning du har just nu! Tala, tala, fråga!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka om en vecka, då Eva chattar igen!

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Stor kram Eva

aftonbladet.se