Julakuten!

RELATIONER

Så undviker ni julens alla sjukor och faror

Varmt stearin. Giftiga julblommor.

Julen kan vara en farlig tid för nyfikna småbarn.

Här är guiden om julolyckan är framme!

Nötter som kan fastna i halsen ligger framme i plockhöjd. Tända ljus och glögg som är aj så varm. Och oj vilken fin glaskula i granen – kanske är den god också?
Julen betyder många spännande frestelser för nyfikna småbarn. Och ibland har de vuxna lite sämre koll, mitt i julstök, paketöppnande och glöggsörplande.

Här har du guiden som hjälper dig om julfaran har varit framme:

Julallergier - Julen är full av dofter bland annat från blommor t.ex. hyacinter och tazetter. Barn som är allergiska har känsliga slemhinnor och kan reagera på starka dofter. Nötter hör också Julen till så se upp om ditt barn är nötallergisk. Det kan också finnas färgämnen till exempel i julgodis som barnet reagerar på.

Att sätta i halsen - Under stim, hopp och dans kan det hända att ditt barn sätter något i halsen, till exempel en nöt. OBS! Försök inte att fiska upp det med fingrarna. Risken finns att du kan föra det längre ner i halsen då!

Håll barnet och luta barnet framåt så att huvudet är lägre än bröstet. Ge 5 snärtiga slag med handflatan på ryggen mellan skulderbladen. Upprepqa vid behov.

Hos äldre barn gör du Heimlich manöver – ställ dig bakom barnet, fatta med båda armarna om barnet med händerna i maggropen och gör 5 kraftiga uppåtriktade tryck med båda händerna.
Om föremålet inte kommer upp, och barnet har andningsbesvär och hosta kontakta sjukvården och Ring 112 för snabb transport.

Brännskador - Alla brännskador ger en intensiv svidande smärta.

Det är viktigt att genast kyla av den brännskadade huden med svalt rinnande vatten i minst 10 minuter!

Om endast hudens översta lager är skadat - kan man lindra smärtan genom att stryka på Xylocainsalva.

Ring 112 eller din vårdcentral eller sök akuten om brännskadan har blåsor och är större än barnets handflata eller är orsakad av elektricitet

Elchock - Elektriska skador är ovanliga idag.

Om olyckan är framme: Stäng av strömmen om barnet fortfarande har kontakt med strömkällan. Om detta inte går, ta bort barnet från strömmen med hjälp av ett föremål som inte leder ström, till exempel en träpinne eller tjockt rullad dagstidning. Tar du direkt i barnet får du också ström i dig! Elektriska skador ska alltid bedömas av sjukvården eftersom de ibland kan ha allvarliga följder.

Svälja vassa saker -

Råkar barnet svälja vassa saker, som krossade glaskulor ska du söka akutmottagning för undersökning.

Julförgiftningar – Det finns julblommor, växter och kryddor som är giftiga:

Idegran, (mer än 5 bär)
Mistel (mer än 5 bär)
Järnek (mer än 10 bär) och Liljekonvalj (mer än 5 bär eller växtdelar).
Vid behov kontakta Giftinformationscentralen.
Saffran, Lucias och Julens krydda, är liksom bittermandel giftigt i större mängder.
Tomtebloss innehåller bariumsalter som ger kräkningar, om barnet ätit mer än 4 cm kontakta Giftinformationscentralen 08-331231 eller sjukhus.

Skulle ditt barn knapra på stearinljus så är det inte farligt.

Julapoteket – Bra att ha hemma är:

Febersänkande och smärtstillande som paracetamol, Alvedon, Panodil och Reliv eller ibuprofen (> 6 månaders ålder)
Ipren och Brufen.
Febertermometer.
Vätskeersättning vid diarré och kräkningar
Medicinskt Kol mot förgiftningar
Slemlösande näsdroppar, fysiologiskt koksalt.
Näsfrida
Smärtstillande salva
Sårtvätt
Plåster

Julkräks - kräkningar och diarré - som kan vara vinterkräksjuka eller rota – virussjuka, hör julen till. Laga inte mat om du är magsjuk!

Ge ditt magsjuka barn extra dryck! Små mängder åt gången men ofta. Vätskeersättning, Resorb, finns att köpa på apoteket. Blir barnet trött, hängigt eller vägrar dricka – hör med vården!

Julsnor - snuva och hosta är virusorsakade, till exempel RS - virus och influensa. Sprids lätt via luften i folksamlingar. Hjälp ditt barn genom att ge rikligt att dricka, vid hosta är varm dryck bäst. Om barnet blir trött, slött och ointresserat ska du söka akut på akutmottagning.

Mer info:

Läs mer om julens faror på www.growingpeople.se

För att hitta alla sjukdomar från A till Ö, kolla in www.growingpeople.se

Stanna hemma eller åka till läkare?

Hur vet man vad man ska göra när barnet hostar och gråter?

Åka till akuten, kontakta BVC – eller bara avvakta hemma? Genom några snabba klick ställer du här din egen diagnos. Besvara de korta frågorna om ditt barns symptom med JA eller NEJ i testet nedan. Testet finns med i boken "Ditt barn 0–8 år Sjukdomar, stress och gränser" av Malou von Sivers och läkaren Göran Sjönell (ICA Bokförlag). Där finns också mer information kring symptomen.

Källa: www.growingpeople.se

ARTIKELN HANDLAR OM