Föräldrapepp behövs!

avTerri Herrera Eriksson

Föräldracoachen har kommit till Sverige

Foto: colourbox.com

Nya tider och nya föräldratyper kräver också nya yrkesgrupper. Möt en av Sveriges första föräldracoacher.

- Dagens mammor och pappor är jättebra föräldrar men får alldeles för lite pepp, säger coachen Åse Teiner.

Åse Teiner

Babyn har kommit och allt borde bara vara mysigt. Istället renoverar ni huset samtidigt som ni försöker pussla ihop veckoschemat så babysimmet inte krockar med kom-i-form-efter förlossningen-träning och pappagruppens kvällsmöten. I Norge och Danmark kallas fenomenet för ”barselstress”, som fritt översatt betyder ungefär ”föräldraledighetsstress”. I barselstressens kölvatten har en ny yrkesgrupp sett dagens ljus: föräldracoacherna.

Nu har även föräldracoachningen kommit till Sverige genom företaget Föräldracoacherna Stockholm. Grundarna heter Anna Glas och Åse Teiner, som båda har mångårig erfarenhet av coachning – och av att vara mammor.

Otrygga föräldrar, otrygg överlag

– Idén väcktes för något år sen, säger Åse Teiner. Vi märkte när vi coachade folk på helt andra områden att många snart in på frågor om sitt föräldraskap. Allt hör ihop: är du otrygg som förälder, är du ofta otrygg även inom andra områden.

Grundtanken är att man genom kurser, föreläsningar och enskilda samtal hjälper föräldrar att hitta egna svar och lösningar på sina problem. Det finns inte en universallösning som passar alla, menar Åse.

– Många tror att vi föräldracoacher är ungefär som supernanny, men så arbetar vi inte. Vi jobbar mycket med att peppa föräldrar att tro på sig själva. Många fokuserar på allt de gör fel, men glömmer att de mest gör rätt.

Genom att ställa enkla frågor till föräldrarna vill man sätta igång en tankeprocess så att var och en hittar sitt sätt att vara mammor och pappor. Och vågar stå för det.

Våga säga nej

De vanligaste frågorna som kommer upp gäller relationen, hur man hanterar trots och tonår, hur man ska stå emot omgivningens krav och hur man hittar sin identitet som nybliven förälder.

– Ofta handlar det om att våga säga nej och prioritera sig själv. Gör du en massa saker för barnets skull eller för att du tror att du måste?

Flera som kontaktar Föräldracoacherna Stockholm är nyblivna mammor som tidigare har varit högpresterande och som nu upplever att de befinner sig i ett vakuum. De lider å ena sidan av tristess, å andra sidan är de för trötta för att orka hitta lösningar.

– Där kan ofta rutiner hjälpa, enligt min erfarenhet.

Dagens föräldrar är jagade

Att just vår generation behöver coacher för att hitta sin föräldraroll tycker Åse Teiner inte är särskilt konstigt.

Dagens småbarnsföräldrar är ett jagat släkte. Informationsflödet kring föräldraskap är enormt just nu. Tidningar, böcker, sajter och teveprogram är fyllda av råd och tips, rätt och fel kring barntrender och uppfostran. Som förälder är du extra mottaglig för alla råd samtidigt som du kan vara för trött för att sålla. En coach ger inte råd, utan hjälper dig att vara trygg i den du är.

ARTIKELN HANDLAR OM