”Jag kan titta på Sten och känna pirret”

Malou von Sivers ger ut kärlekshandbok efter 28 år med maken

Hon har burit rädslan för skilsmässa i hela sitt liv.

Men hållit ihop med maken i 28 år.

Nu ger Malou von Sivers ut en handbok i kärlek.

Malou von Sivers tar emot i en sval, ljusgrön sommarklänning. Hon visar vägen genom det enorma köket ut i den lummiga trädgården. På gräsmattan ligger ett par hantlar och en pilatesboll.

– Jag har tränat lite under hela semestern så då får man ju fortsätta med det, säger hon samtidigt som hon serverar kaffe och vatten.

Handbok för par

I dagarna släpps boken som hon har skrivit tillsammans med terapeuten Lennart Lindgren. Det är en handbok för par som vill fortsätta att utvecklas, och hitta lösningar på problem i olika faser av sin relation.

– Det är jag och Lennart på omslagsbilden och så heter boken ”Konsten att hålla ihop – en handbok i kärlek”. Folk kommer tro att han är min man, jag tänkte aldrig på det, säger Malou och skrattar.

I själva verket har hon hållit ihop med maken Sten Haage i 28 år.

– Det är det svåraste som jag har gjort i mitt liv, men också det jag är mest stolt över, att det har fungerat så länge.

Vad är ert recept för att hålla ihop?

–?Det är att försöka hitta tillbaka till ursprungskänslan hela tiden. Ett bra sätt är att ibland berätta för varann hur det var när man träffades, för i det ligger ofta en kärleksförklaring. Det har vi gjort ibland, och jag kan titta på Sten och känna att pirret finns kvar.

Gick till redaktionen

Paret träffades när Malou var 25 år och chefredaktör för den lilla tidningen Elevfront. Sten arbetade då på tidningen Ny teknik.

– Jag gick över till deras redaktion för att hämta några bilder och det sa bara poff! Jag tyckte han var hur häftig som helst. Sen lurade jag ut honom, sa att jag behövde veta mer om försurade sjöar, för han var kemist. Sen flyttade vi ihop, i princip.

Malou har alltid varit intresserad av relationer och modeller för att hålla ihop dem. Hennes föräldrar skilde sig när hon var 17 år.

Gjorde alltid slut själv

– Rädslan för att separera har faktiskt varit en röd tråd i mitt liv, på gott och ont. Jag har nog varit mer rädd om min relation på grund av det, men det har också spökat mycket. Att ge sig in i ett förhållande kändes alltid som att ge sig ut på hal is, eftersom jag var ett skilsmässobarn. Jag såg alltid till att det var jag som gjorde slut och stack så att jag slapp bli övergiven, säger hon.

Hur hanterade du rädslan?

– Jag bestämde mig för att stanna kvar när jag mötte Sten. Det var smärtsamt och jobbigt men jag hade ju hittat kärleken i mitt liv.

Vad är det närmaste skilsmässa du och din man har varit?

– Nej, det har aldrig känts så alls. Rädslan för skilsmässa har jag som sagt gått och burit i perioder, men jag kände mer oro innan barnen kom.

Idén till boken föddes när Malou i samband med en tv-produktion kom i kontakt med Lennart Lindgren.

– Lennart sa att med nästan alla människor som kommer till honom i kris, känner han att det finns något där att hämta, att det aldrig är kört. Och den positiva inställningen föll jag för, säger Malou och fortsätter:

– Jag har aldrig varit främmande för att ta till terapi när vi har behövt det och Lennart hade samspelsmodeller och kommunikationsmodeller som jag tyckte var annorlunda.

En övning i boken är att man genom att sätta en äggklocka på fem minuter ska låta båda parter få prata till punkt. Är det något du har testat?

– Vi har inte haft den där äggklockan, men vi har pratat mycket om det därför att jag har en tendens att avbryta och tala för intensivt. Jag behöver absolut lära mig att lyssna på Sten.

Bråkar om pengar

Vilka sakfrågor bråkar ni om?

– Vi bråkar om pengar. Inte om bristen på pengar utan om hur vi ska använda dem. Jag är slösa och Sten är spara. Jag tycker om att sätta sprätt på pengar för man vet aldrig om man lever i morgon.

Vad har du lärt dig om din egen relation genom arbetet med boken?

– Framför allt att vi redan gör mycket av det som står i boken, och det kanske är en anledning till att vi fortfarande är ett par.

– Vi har lärt oss att när vi fastnar i ett gräl och det bara blir attack och försvar så är det bättre att säga ”jag tycker vi stoppar nu” än att säga ”nu lämnar jag dig”. I början hade vi en tendens att sitta hela nätterna och älta ”det där sa du och sen sa du så”, men då smäller jag hellre i en dörr och går runt kvarteret. Sen kan jag komma hem och försonas.

Har gjort en parhandbok

Malou von Sivers om

Sara Åkesson

Publisert: