Lesbiska skiljer sig allra mest

RELATIONER

En tredjedel separerar sex år efter giftermålet

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
HAR GÅTT ISÄR Robinson-deltagaren Sophie Uppvik och hennes ex-partner Mian Lodalen är inte längre ett par. De hör till den relativt stora grupp av lesbiska par som skiljer sig inom sex år.

Lesbiska skiljer sig oftare än andra.

Bögar är inte lika snabba på att ta ut skilsmässa.

Mest uthålliga: heterosexuella äktenskap.

Ett av tre lesbiska par skiljer sig inom sex år efter giftermålet. Motsvarande siffra för bögar: ett av fem. Och för heterosexuella: bara ett av åtta.

Det har gått elva år sedan partnerskapslagen infördes i Sverige 1995. Homosexuella par fick rätt att gifta sig - registrera partnerskap. Likvärdigt med äktenskapet i samhällets ögon, även vid skilsmässa.

Statistiska centralbyrån har jämfört skilsmässofrekvensen bland homo- och heterosexuella par 1995-2002.

Siffrorna presenteras på tisdag i Stockholm. Men redan för ett halvår sedan publicerades resultatet i den norska tidskriften Samfunnsspeilet.

- Det finns en betydligt ökad risk för skilsmässa i ett registrerat partnerskap jämfört med äktenskap, skriver forskaren Turid Novack.

Det gäller både i Sverige och Norge.

Andra faktorer som sliter på förhållandet, oavsett om det är ett partnerskap eller ett äktenskap:

Stor åldersskillnad.

Giftermål i väldigt unga år.

Kort skolgång - särskilt om båda är lågutbildade.

Ena parten har utländsk bakgrund.

Turid Novack påpekar att den undersökta perioden, åtta år, är en kort tid. Kanske klarar de homosexuella paren av sina skilsmässor snabbt. Partnerskap som överlever de första sex åren kan bli långlivade.

-Men om det blir så vet vi inte förrän partnerskapet har varat så länge att det är dags att fira silverbröllop, skriver Turid Novack.

Kerstin Danielson