Är det för sent för mig att skaffa barn?

RELATIONER

Hej!

Min man har redan tre barn från ett tidigare äktenskap och jag har inga. Nu börjar jag fundera på att jag också vill ha barn, och med tanke på min ålder är det hög tid i så fall. De två äldsta är tonåringar och den yngsta är det snart. Min man har fyllt 50. Han har aldrig uttryckt önskemål om att skaffa barn med mig, snarare tvärtom.

Vad tror du – är det möjligt och vettigt att skaffa barn överhuvudtaget? Skulle barnet må dåligt av att ha äldre föräldrar och så mycket äldre syskon?

Hälsningar

Carina

Hej Carina,

Oavsett ålderskillnad är syskon bland det värdefullaste man kan ha. Och jag tycker inte att den som fyllt 50 är för gammal för att bli far. Jag tror att han blir en lika fin pappa som en som är 27.

Det som är avgörande är vad din man vill. Han uttrycker ingen längtan efter att skaffa barn med dig. Men vad säger han när du utrycker din längtan?

Att välja bort egna barn på grund av en annan människa är ett väldigt stort offer. Det är så många frågor. Hur kommer du att känna när du blir äldre och det verkligen är för sent? Finns det risk att det kommer finnas kvar i dig som en bitterhet? Hur blir det om tio–tolv år när din man kanske får barnbarn och går in i en ny spännande roll som morfar men inte du? Vad händer om du nu avstår från barn och ni sen skiljer er?

Var tydlig med dina behov och drömmar. Så tvingar du också din man att vara tydlig tillbaka. Om han ändå säger att han inte vill ha fler barn så är det ditt beslut ifall du vill stanna och leva utan egna barn eller gå vidare. Och risken blir mindre att du riktar en massa besvikelse mot honom i efterhand.

Det här är jättesvårt. Det finns inga kompromisser. Och tiden är så knapp. Även om man skiljer sig så kan man ändå inte veta ifall man får några barn. Men man vet i alla fall att man inte låtit någon annan bestämma i en så viktig fråga.

Hoppas det här har varit till någon hjälp.

Varmaste hälsningar, Gustav

ARTIKELN HANDLAR OM