Bara en kris – eller?

RELATIONER

Så räddar du förhållandet som svajar

Hösten är högtid för skilsmässor.

Men är det verkligen så illa, eller är det bara en tillfällig kärlekskris?

Aftonbladet lär dig skillnaden.

Den underbara ledigheten är över sedan ett tag. Jobbet har stormat igång. Men varför känns inte kärleken som förut? Varför blev inte hösten den nytändning som vi önskade oss?

Kanske känns det till och med som om det är dags att gå skilda vägar?

– De par som ligger i riskzonen för skilsmässa är de som inte kommunicerar med varandra, säger leg psykoterapeut och familjerådgivaren Erik Netterberg.

Men hur vet man när ett förhållande är i kris?

Dick Iggström, leg psykoterapeut, säger att man kan se förhållandet som ett maskinellt system, där oljan är den lustfylldhet som finns i ett förhållande.

– Oljan är de små detaljer som är oerhört viktiga, som att man spontant kelar med varandra, eller ibland kommer hem med en blomma. När dessa saker försvinner stagnerar förhållandet.

Små saker i vardagen

Resan eller den extra utflykten för att få igång förhållandet blev inte av – den här gången heller. Det kan vara problem med barnvakt, eller ekonomiska bekymmer som sätter stopp för de romantiska planerna. Då ökar frustrationen, vilket ofta leder till bråk om småsaker.

– Samtidigt är lösningen oerhört enkel, nämligen att bemästra frustrationen och ta till vara de små sakerna i vardagen. Det är viktigt att snabbt ta tidiga signaler på allvar eftersom de har en förmåga att växa, säger Dick Iggström.

Hur ska jag agera om jag är mitt i krisen i ett förhållande?

– Det är bra att ha ett nätverk av människor som kan finnas till hands. Fungerar det inte med kommunikationen med ens partner behöver vi vända oss till andra vänner och bekanta, så att vi får sätta ord på vad det är som händer, säger Erik Netterberg.

Många ser skilsmässan som något slutgiltigt och vågar kanske inte ta steget. Hur kan man se på det?

– Skilsmässan är ju slutet på en relation så jag tycker att man först ska pröva olika vägar för att reda ut en relation innan man bestämmer sig för att skiljas. Men vi ska komma ihåg att skilsmässan och avslutet, och den medföljande förlusten och sorgen, är en viktig ingrediens till att så småningom komma vidare i livet, säger Erik Netterberg.

Så vet du att ni är i riskzonen

Svarar du ja på fler än 5 punkter? Då kan krisen vara på väg mot en djup kärleksspricka. Dags att göra något!

Runt 35 – då skiljer sig de flesta

Caroline Engvall ([email protected])