”När en kille vill ha mig så drar jag”

RELATIONER

Läs senaste chattet med Eva Rusz

annie säger: Hej! Jag har träffat en fantastisk man, som verkligen vill ha mig. Det känns kanonbra - men det är som om en liten del av mig inte kan "släppa taget" och låta mig dras iväg. Jag är rädd att det inte honom jag har känslor för, utan bara hela, härliga upplevelsen. Jag vill inget hellre än att bli kär. Hur ska jag veta om jag känner för honom, eller för kärleken i sig??

Eva Rusz säger: Du ska leva i nuet! Öva på det. Vad som kommer i morgon vet du inget om. Lär känna den här killen bättre så kommer det att ge en fingervisning om var det kommer att landa.

karin säger: Hej Eva! Varför är det så svårt att komma över sitt ex trots att det gått snart två år? Detta gör att jag har svårt för att vilja eller att ens kunna ta kontakt med andra killar eftersom jag sknar mitt ex otroligt mycket.

Eva Rusz säger: Förmodligen går du och tänker för mycket på honom och därmed tänker du inte på något annat. Ett trick är att "älta klart" honom. Skriv dagligen i en tankedagbok, under minst en timme: alla dina tankar, slutsatser, för- och nackdelar, vad du har lärt dig, vad du inte vill vara med om igen... På så sätt kan du få honom "ur systemet". Försök fokusera på framtiden, ta ansvar för dina egna tankar. Vad vill du ska ske? Vad önskar du?

Condoleeza säger: Träffade min tvillingsjäl,vi hade det jättebra men plötsligt gjorde han slut, kom tillbaka -för att ta farväl antar jag- och gick och träffade en annan tjej, fick ingen förklaring,har ingen kontakt. Jag vet att man ej ska vara kräsen, men hur kan jag nöja mig med mindre när jag vet att den perfekte finns? Jag vill kunna nöja mig,men är rädd att jag kanske ej kan.

Eva Rusz säger: Den perfekte var ju inte perfekt. Om han var så kär i dig så skulle han inte så flyktigt ge sig av. Jag tror att diu till och med kan tänka dig att han har problem med sitt känsloliv om han beter sig så - satsar stort och sen bara drar. Han speglade sig i dig men gjorde det mest för sin egen skull, för att själv få energi. Riktiga känslor är inte så flyktiga. Dumpa honom och försök hitta någon med rikiga, varaktiga känslor.

sara säger: Mitt förhållande har verkligen blivit dåligt, vi har ingen närhet, inget samliv och pratar inte speciellt mycke med varann.Men det värsta är att jag har ingen lust att göra nåt åt det, så dagarna bara går. Varför har jag ingen lust att anstränga mig?

Eva Rusz säger: Det är inte lätt att svara på. Det finns en risk att du är deprimerad. Gå till din husläkare och diskutera vidare.

Isabell säger: Hej Eva, jag är i ett stadigt förhållande med en man sedan 2 år. Men nu har en annan börjat visa intresse och jag vacklar - även om jag vet att jag har det bra med min sambo så längtar jag efter passion. Hur ska jag göra? Är det något fel på mig?

Eva Rusz säger: Nej, det är inget fel på dig så kan man känna. Men påminn dig dagligen om dina motiv och känslor i din nuvarande relation, om varför du tycker att din relation är bra. Det är lätt att känna passion i början men risken är stor att det blir "vardag" i den nya relationen också, eller hur?

anonym säger: Hej Eva! Min sambo vill inte ha barn. Jag är 28 år och min sambo är 34. Vi har varit tillsammans i 5 år och jag är JÄTTEbarnsugen. Alla våra vänner runt omkring oss skaffar barn och jag kan inte sluta tänka på det. Vi har pratat om det vid ett flertal tillfällen men han säger bara att han inte vill. I alla fall inte just nu. Han säger att det finns en stor risk att han aldrig kommer att vilja. Vad ska jag göra? Jag ÄLSKAR honom och vill absolut spendera resten av mitt liv med honom men jag tror inte jag kan leva utan barn.

Eva Rusz säger: Det är en klurig fråga. Det finns två lösningar: 1) du lämnar honom och hoppas att du hittar en anna man att få barn med. 2) Sök professionell samtalshjälp där han får hjälp att närmare förklara varför han känner som han känner, och där även du få uttrycka din kärlek och dina behov. Sen får ni se vart det leder. I en relation är man skyldig varandra att gå till botten med en så viktig fråga.

ungtjej_50 säger: Jag känner mig som en ungdom i sinnet, trots en bit över 50.. min man är i samma ålder, men verkar ha blivigt "gubbe" redan. Han har problem med erektion och jag som vill njuta av livet fullt ut har bett honom att ta kontakt med apotek för tex viagra, men han vill inte. Är det fel av mig att "sätta press" på honom om detta? jag älskar honom men jag överväger att skaffa en älskare som kan tillfredställa mig. Tack.

Eva Rusz säger: Om ni lever i en relation sedan en lång tid så ska ni självklart se detta som ett "vi-problem" som ni gemensamt ska lösa. Försök att på ett lekfullt sätt visa hur viktigt detta är för dig. Att pressa någon till erektion är nog svårt... Det kan finnas många orsaker till den sviktande potensen och de behöver inte vara medicinska utan kan vara psykologiska.

anonym säger: Varför blir jag tillbakadragen när en kille visar för stort intresse för mig? Träffade en kanonkille som hade lite för bråttom och jag blev direkt tillbakadragen. Till slut ville jag inte ens besvara hans samtal. Men varför blir jag nästan elak när världens raraste kille blir dödskär i mig? Jag ville ju lära känna honom, men han hade så himla bråttom, och det tänder av mig fullständigt. Varför fungerar jag så här?

Eva Rusz säger: Svaret ligger i vad du inom dig tror ska hända om du släpper efter. Antagligen är du rädd för något, att du t ex ska bete dig på ett sätt som inte är acceptabelt. Fundera vad du har för värderingar runt att "släppa efter" - är det du tänker/tror verkligen sant? Öva dig på att "rida ut stormen" dvs stanna kvar med killen även om du just då inte känner något. Se vad som händer då.

Ellen säger: Jag känner mig kränkt. I torsdags var min pojkvän, sedan 5 år tillbaka, ute och kom inte hem på hela natten. Han ringde inte heller. Jag ringde massa gånger för att jag var orolig och en gång råkade hans mobil svara utan att han visste det och jag hörde hur han njöt av tjejer på en strippklubb. Dagen efter ljuger han om att han inte kunde ringa mig för att han hade glömt mobilen och att han somnade hos en kompis. Inget om tjejerna. Det här är 3:e gången han går bakom min rygg. Finns det någon som helst chans?

Eva Rusz säger: Ja, om du står på dig och kräver av honom att han berättar vad det är som gör att han beter sig så här mot dig. En sund relation ska innehålla trygghet, förtroende och ärlighet.

Johanna säger: Hej Eva. Jag är tillsammans med en underbar pojkvän, och är jättekär. Men jag har dåligt självförtroende och oroar mig ständigt för att han ska lämna mig. Jag vet att jag skulle bli fruktansvärt sårad, och är livrädd för att det ska bli så. Vad kan jag göra för att sluta oroa mig?

Eva Rusz säger: Skriv ner vilka "bevis" du har för att din pojkvän verkligen gillar dig. Ta fram den lappen och läs den varje gång du tvivlar. Öva dig också att säga "stopp" till dig själv när dina tankar far iväg. Öva på att omfokusera, tänka på något annat när du oroar dig. Övning ger färdighet!

Sonya säger: Jag och min partner behöver gå på familjeterapi, tror jag, men han vill inte. Han anser att man bara gör det om man ska skiljas, jag anser att det är för att motverka detta, hur ska jag göra för att få honom att ändra sig? Vi har varit tillsammans i 6 år och har en 4 årig dotter. Kram!

Eva Rusz säger: Hälsa från mig och säg att det är en jättebra investering att gå INNAN man tar ett drastiskt beslut. Det är till för att man ska få en bättre kommunikation partners emellan. Ni har verkligen allt att vinna på detta, stå på dig!

Eva Rusz säger: Tack för den här gången, vi hörs nästa vecka!