Nytt lagförslag ger barnlösa Lena hopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Donationer av ägg kan bli lagliga

Lena Sörhult lider av Turners syndrom, som bland annat innebär att hon föddes utan ägg. Nu hoppas hon på lagförslaget om äggdonationer.  Det har känts trist att veta att tekniken finns och fungerar, men ändå inte få använda den  säger Lena.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Lena Sörhult lider av Turners syndrom, som bland annat innebär att hon föddes utan ägg. Nu hoppas hon på lagförslaget om äggdonationer. Det har känts trist att veta att tekniken finns och fungerar, men ändå inte få använda den säger Lena.

Lena Sörhult, 35, hoppas bli mamma.

Hittills har det varit olagligt.

Lena har inga egna ägg och donation är förbjuden i Sverige.

Nu kan lagen ändras.

Lena Sörhult är ordförande i föreningen för kvinnor med Turners syndrom, en kromosomrubbning som bland annat innebär att hon föddes utan ägg.

Med ett donerat ägg kan hon och hennes man Rolf troligen få barn, men äggdonationer är förbjudna i Sverige.

– Donation är den enda chansen vi har att få barn, säger hon.

Nu kan det bli ändring, i fredags presenterade socialdepartementet ett förslag till hur lagen kan göras om. Går förslaget igenom, kommer par att kunna få hjälp med donation, oavsett om det är sperman eller ägget som inte fungerar.

– Det är värt mycket. Det känns som en seger, säger

Lena Sörhult.

– Det har känts trist att veta att tekniken finns och fungerar, men ändå inte få använda den. Att spermadonation varit tillåten så länge men inte äggdonation, har fått en att undra vad det beror på, säger hon.

I dag är kvinnor utan ägg tvungna att vända sig till kliniker i till exempel Danmark, Finland och Storbritannien, där donation är tillåten. Ofta till mycket höga kostnader.

Det gjorde Anette Rydberg, 29, från Skultuna. Hennes kropp kom i klimakteriet när hon var 11 år, så hon har aldrig varit fertil.

Redan när hon var 21 åkte hon till Storbritannien för att få sin son, Sebastian, i dag 7 år.

Sedan dess har hon och hennes man gjort flera misslyckade försök att skaffa syskon. Totalt har de satsat cirka 110 000 kronor. Nu hoppas hon att lag-

ändringen ska gå igenom.

– Men har det inte hänt något när jag fyller 33, får jag åka iväg fler gånger, säger hon.

För Lena Sörhult har däremot inte utlandsdonation varit något alternativ.

– I början funderade vi på det, men hela apparaten att boka tid och resor och skaffa kontakter var så krånglig. Det blev bara inte så.

– Olagligheten hade jag inte brytt mig om. Det har ändå varit sådan dubbelmoral, eftersom både förbehandling och efterbehandling har skett i Sverige, det är bara själva inplanteringen som är förbjuden.

FAKTA/1 500 drabbade av Turners sydrom

Christina Vallgren

Publicerad: