- I min värld finns inga goda pappor

RELATIONER

Treo, ungar och ragg. Annika Sundbaum- Melin, 38 år och Sveriges svar på Bridget Jones, skriver om livet efter skilsmässan

När Annika Sundbaum-Melin kastade ut sin sambo förlorade barnen en kanonpappa.

- Vi höll ihop för barnen, tror jag. Och det var tydligen bra, för då fick de ha honom ett tag.

Nu har hon skrivit en bok om att ta sig igenom året efter skilsmässan.

Foto: RIKARD LAVING
Namn: Annika Sundbaum-Melin. Ålder: 38 år. Gör: Frilansjournalist. Familj: Särbo med Henrik, låtsasdotter, två barn. Bor: Fyra i Sundbyberg. Aktuell: Med boken "Singel i Sumpan". Tjänar: C:a 30 000 i månaden, men kronofogden tar det mesta .

Annika Sundbaum-Melin, 38, kommer aldrig att bli cool. Åtminstone inte i betydelsen sval och samlad. Fram till för ett år sedan jobbade hon här på Aftonbladet.

I boken "Singel i Sumpan" häller hon ut sig själv i oförskönad dagboksform, inklusive kronofogde-skulder, plastikoperationer och det ena ragget efter det andra.

Huller om buller. Som andra tömmer handväskan, ungefär.

- Man kan hoppas att den kan fungera lite terapeutiskt. Men jag tror att många kommer moralisera över raggen, säger Annika.

Främst är boken en berättelse om en separation. I Sundbyberg eller någon annanstans.

Om att stå ensam efter åtta år. I kaos, med tre barn och inga pengar.

Några gånger dagdrömde hon om att rymma. Packa, dra. Försvinna till ett varmt land. Mest höll hon masken och tog en Treo comp till.

- Som regel har man ju gnällt så länge innan separationen att omgivningen tycker att "det var väl skönt att bli av med den djäveln" .

Och det kan det ju vara. Men...

Hennes ex träffade snabbt en ny kvinna. En stor besvikelse. Barnen har fått ducka när de hårda orden farit genom luften.

Den gemensamma sonen träffar pappa varannan vecka, Annikas doter mer sporadiskt. Sedan i höstas har Annika enskild vårdnad om pojken.

- Om man har allt ansvar själv slipper man åtminstone reta sig så förbannat.

Annika har skällt, bevekat, smörjt, och idkat tre veckors telefontystnad i hopp om att barnets far skulle ringa.

- Jag är rädd för att bilden av den goda pappan mycket är en mediabild. I min och mina väninnors värld, finns det inga Jens Orback-pappor.

Livet som singel är inte bara bedrövelser. Party med väninnor. Och en ansenlig mängd ragg av mer eller mindre tillfällig sort.

- Många kommer säkert att moralisera. En ung tjej frågade mig: Är det verkligen ett bra sätt att trösta sig på? Med en massa karlar? Ja, för mig var det ju det, säger hon.

I dag är Annika ensamstående morsa för jämnan. Hon bor i en fyra med sin dotter, sonen, före dettans 16-åriga dotter och ett halvdussin smådjur.

Är du inte rädd att barnen ska bli retade när boken kommer ut?

- Nej, 16-åringen har ju varit med hela tiden, för henne är det ingen nyhet. De två yngsta kommer inte att läsa boken förrän de blir stora. Min dotter går i en rätt bra skola med open-minded föräldrar. Jag tror inte att det är någon fara.

- Och vad skulle retarna säga? "Din mamma har sex?"

Nu har hon lugnat ner sig. I somras träffade Annika Henrik, en 16 år yngre man. De bodde ihop en månad, men hon tror att det dröjer länge innan hon blir sambo på riktigt igen.

- Visst är han delaktig, men jag har sagt till min dotter att hon inte behöver se honom som en ny förälder. Hon har haft nog med jobbiga, uppslitande separationer.

Hon säger att boken inte är skriven som hämnd på ex-sambon.

- Han var en kanonpappa. Till den dagen han försvann. Men jag hoppas att han kan bli en bra pappa igen. Hans barn behöver honom.

ANNIKAS EX: Hon får skylla sig själv

Annikas ex-sambo är långt ifrån lycklig över att figurera i boken.

Vinn Annikas bok och mingla på releasefesten

Christina Vallgren