”Vikthets ökar bland gravida”

RELATIONER

Barnmorskor varnar för den nya trenden

Att vänta barn – en frizon från utseendekrav och viktfixering?

Inte längre.

–Vikthetsen ökar bland gravida, säger Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut.

Foto: "Släpp pressen" - Många stressar med att gå ner i vikt, men det har ju tagit nio månader att samla på sig kilona", säger Emma Wiklund.

I dag visar kändisar som Victoria Beckham och Gwyneth Paltrow ofta upp sig och sina stora magar?–?och dyker upp smala och vältränade bara några månader efter förlossningen. Viktfixeringen både under och efter graviditeten har nu nått svenska kvinnor, varnar barnmorskor.

Okunniga

Louise Hallin beskriver dagens kvinnor som välinformerade, men okunniga.

–De har sett spermier i mikroskop sedan de var tre år gamla, men de är helt okunniga om varför en gravid kvinna behöver gå upp i vikt.

Okunnigheten leder till ökad stress under graviditeten.

–Många kvinnor får ångest av att gå upp i vikt. När de blir gravida har de orealistiska förväntningar och känner en ständig oro.

När en kvinna blir med barn ökar socker- och fettsuget. Kroppen börjar lagra fettdepåer på baksidan av armarna, låren och stjärten.

–Jag möter många kvinnor som inte tillåter sig själva att gå upp i vikt, särskilt inte när de är gravida för andra gången, säger Christina Wahlström, barnmorska och vd på mödravårdscentralen Mama Mia.

Programledaren Emma Wiklund känner igen vikthetsen, men tycker att kvinnor ska släppa pressen när de väntar barn. Själv gick hon upp 30 kilo då hon väntade sin dotter Tyra.

–Min barnmorska sa att jag kanske skulle vara försiktig med sockret, men jag åt kakor och bullar ändå.

”Det får ta tid”

Efter att Tyra föddes försvann sötsaksbehovet. Det tog ungefär ett år innan Emma Wiklund kom tillbaka till sin vanliga vikt.

–Det får ta den tid det tar. Många stressar med att gå ner i vikt, men det har ju tagit nio månader att samla på sig kilona.

Emmy Sundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM