Du + kompisens ex = okej?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-12-25

Pål Hollender: Jag hade inget val – så stor var kärleken

runar recycle Agneta Sjödin, 37, har i största hemlighet blivit tillsammans med sin vän Carola Häggkvists, 38, ex-make Runar Sögaard, 37.

Pål Hollender, 36, förstod att han riskerade vänskapen med vännen Ola Lindholm, 34.

Ändå blev han tillsammans med hans före det-ta fru Jessika Gedin, 34.

– Jag hade inget val, så stor var kärleken, säger han.

När tv-profilen Ola Lindholm och Jessika Gedin, förlagschef och krönikör, gifte sig 1999 umgicks de mycket med konstnären och filmaren Pål Hollender och hans dåvarande flickvän.

– Jag och Ola var nära vänner då, säger Pål.

Med tiden upptäckte Pål och Jessika att de hade mycket gemensamt.

– Våra respektive skämtade till och med om att det var vi som skulle vara ihop eftersom vi är så lika. Min tjej sa, fan du borde vara ihop med Jessika istället och Ola sa: att inte ni två är ihop, säger Pål Hollender.

Hur tänkte du när de sa så?

– Du vet hur det är, man kan tycka att man passar bra ihop med någon även om man inte behöver bli ihop med personen ifråga. Det var ingenting mellan oss före separationen.

Fann varann snabbt

Jessika och Ola var gifta i tre år. Två månader efter skilsmässan blev Jessika och Pål tillsammans.

– Jag och Ola är inte vänner längre, det är klart vi inwte är. Det blev för svårt, säger Pål.

Förstod du att du skulle förlora Ola?

– Jag tänkte över det noga men kom fram till att blir det så, ja då blir det så. Det gick inte att göra så mycket åt det, mer än att hoppas att det skulle gå så bra som möjligt med tanke på omständigheterna.

Pål tror att hans och Olas vänskap gjorde att varken han eller Jessika hade känslor för varandra förrän de båda separerat. Är man vänner tänker man inte i de banorna, menar han.

– Att jag och Ola var vänner var inte bara ett hinder, det existerade inte ens att jag och Jessika skulle bli intresserade av varandra. Vi hade känt varandra i fem år och var bra vänner alla tre.

Vänskap mellan vänner kan sättas på hårda prov när kärleken kommer i vägen. Nyligen inledde Agneta Sjödin ett förhållande med Carola Häggkvists ex Runar Sögaard. För filmaren Pål Hollender blev vänskapen med Ola Lindholm priset för kärleken till Olas före detta fru Jessika Gedin. Temat tas också upp i Woody Allens nya film ”Melinda & Melinda”. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och ger råd. I dag: vad går först – vänskap eller kärlek?

Malin Nord