”Föräldraskapet är omgärdat av rynkade näsor”

RELATIONER

Belinda Olsson chattade om ”rätt” ålder att få barn

Vilken är den ”rätta” åldern att få barn?

Aftonbladets Belinda Olsson skrev om krönika i ämnet - och väldigt många har väldigt starka åsikter om det, visade det sig när Belinda chattade om saken.

Foto: Belinda Olsson.

25 säger: Anser du att det finns några kriterier som man absolut måste uppfylla innan man skaffar barn?

Belinda Olsson säger: Usch, det låter lite nazi när du utrycker det så haha... men okej, jag tycker att man ska tänka på att ha gjort färdigt gymnasiet för det är nog skittråkigt att plugga in. Och om det går ha ett "tryggt" boende för allt sådant blir jobbigare när man får barn. Osäkerheten... men annars får väl alla bestämma själva när man är redo.

Bonanza säger: Varför är det ok att klaga på unga mammor, men inte på äldre? Det finns en sån dubbelmoral när det gäller föräldraskap. Se till mognad, inte ålder, vore inte det bättre?

Belinda Olsson säger: Jag håller med. Varför är det okej att klanka på de unga? Fast hela föräldraskapet är väl omgärdat av rynkade näsor och folk som tycker om allt man gör (precis som jag gör i mina krönikor).

Jeanette säger: Jag tycker det är lite naivt att tro att barn kommer på beställning. Vi försökte i tio år innan det blev något resultat och vid födseln hade jag uppnått en ålder av 39 år. Tyvärr inget man kan påverka.

Belinda Olsson säger: Men jag säger inte att du är "fel". Bara att det blir allt vanligare att kvinnor, ofta välutbildade, väntar innan de skaffar barn. Och sedan anses de vara de mogna och färdiga på bekostnad av yngre morsor, och (i bland) farsor.

HangtheDJ säger: Hej! Jag är själv 21, och min man som är 25, har försökt skaffa barn i över 2 år. Vi ska gifta oss i sommar och har båda mycket god ekonomi. Vi har redan den sk stabilitet som krävs av ansvarstagande föräldrar. Problemet är att jag har väldigt svårt att bli med barn, och vi har precis startat en fertilitetsutredning. Vårat problem som förhoppningsvis blivande föräldrar, var att bli tagna på allvar av sjukvården eftersom vi var så unga. De ansåg inte att barnlöshet i så ung ålder var ett problem. Vi kände oss väldigt diskriminerade och ledsna. Som om vår längtan efter barn är mindre värd.

Belinda Olsson säger: Jag förstår om ni fått kämpa. Hoppas det blir barn för er snart!

Berit säger: Hejsan jag var 19 när jag fick min son är 42 nu. Min son är idag 23 och har nyss blivit pappa så jag är en ung stolt Farmor. Men jag tycker att vi var mer mogna förr en nu De är väldigt bekväma eller vad tycker du????

Belinda Olsson säger: Haha... kanske är det så. Jag tror att det handlar om att man behöver inte bita ihop längre, man får klaga och vara omsig och kring sig. När min mamma berättar om när hon fick sitt första barn (19 år gammal) då fanns det ingen tid att ligga och lipa på BB. Hon hade familj att försörja. idag har vi lärt oss att vi är kunder och konsumenter av allt, inklusive BB. Fast samtidigt är jag allergisk mot folk som menar att det där med barn faller sig naturligt för kvinnor. Förr i tiden hade kvinnor säkert lika mycket t ex förlossningsdepressioner men ingen att gå till och prata om det med.

Nettan säger: Jag fick barn vid 19, 21 och 28 år. Jag tycker inte åldern hade någon betydelse för mig. Men omvärlden hade större syn på unga mödrar. Min Make var däremot 21 vid första, han var nog inte lika mogen att få barn då. Min fråga är varför är inte omvärlden lika stöttande i dag att folk får barn i unga år som de var för ca: 30 år sedan? Gäller bara karriären nu och barn vid 40?

Belinda Olsson säger: Men var folk i allmänhet mer stöttande förr? Jag tror inte det. Även om kulten kring föräldraskapet känns hysterisk idag så är det väl bra att vi pratar så mycket om det? Men att få taskiga kommentarer för att man är en "ung" mamma måste vara skitjobbigt. Som om man inte får misslyckas lika mycket som alla andra.

hallå säger: Det finns ingen ålder, det handlar mer om att vara mogen och ha rätt tillvaro. Det finns folk som aldrig borde skaffa barn. Kommentar?

Belinda Olsson säger: Ja det tycker jag också. Att vissa människor borde ge fan i att skaffa barn. Men vem bestämmer vem som fuckar upp vem mest, det är det som är kruxet eller hur?!

Blivande Pappa säger: Vad tycker du är det främsta man ska tänka på när man ska bli pappa tycker du? Har du några bra tips?

Belinda Olsson säger: Haha, nu känner jag mig som Anna Wahlgren, ska bara tända en cigg... vi fick så mycket råd när vi väntade barn så jag blev schizofren. Men det enda råd som är vårt något är detta: Livet kommer inte alltid vara kaos. Glöm inte det när ni kommer hem från BB...

bd säger: Hej Belinda! Jag har själv väntat med att föda barn. Jag var 36, men måste ändå till viss del hålla med om att det inte är helt positivt att göra det. Vår biologi kan ju inte ändras bara för att samhället och vårt sätt att utbilda oss, jobba och göra karriär gör det. Jag är livrädd för att bli gammal/och eller sjuk innan mitt barn står på egna ben. Faktiskt tycker jag att om åren rinner iväg, kan det vara minst själviskt att avstå från att skaffa barn. MEN det är svårt att inse tror jag innan man faktiskt fått barn.

Belinda Olsson säger: Att skaffa barn handlar ju om att våga vara självisk. Så jag tror ändå du gjorde rätt som körde på... Min mamma var äldre när jag kom, hon är fortfarande kärnfrisk.

zzz säger: Jag har barn och jag e 16. Vad tycks?

Belinda Olsson säger: zzzå det säger du?

Nina säger: Hur trivs du i rollen som föräldraterapeut?

Belinda Olsson säger: Fantastiskt. Jag skulle vilja ha ett radioprogram dit ni ringde in! Jag skulle kunna ha ett eget teveprogram också. Och barn skulle komma till min gård när jag fyllde år och ge mig blommor, som de gör med kungen, och när jag en dag dog skulle alla kräva att jag fick nobelpriset!

Henke21 säger: Jag undrar varför kvinnor nästan alltid måste se ner på varandra i denna fråga och så många andra? Allt för ofta är det så att om man inte gör som dom äldre kvinnorna gjort så har man gjort fel?

Belinda Olsson säger: Men just i fråga om ålder brukar det vara så att man skäller på gubbarna som skaffar barn när de är 60...

fiffi säger: Hej Belinda, när folk pratar om att skaffa barn låter det som det ska komma ett ögonblick då man helt plötsligt är mogen för det! Min åsikt är att man aldrig blir riktigt mogen utan att det är en uppgift man växer in i. Alla ska förbereda så himla mycket numera, med studier, karriär, köpa hus etc så det känns som folk går efter nån slags manual för hur man ska göra istället för att lyssna på vad hjärtat säger... E vi inte lite för fixerade vid att det ska vara på ett visst sätt när vi skaffar barn?

Belinda Olsson säger: Jo, du har rätt.

gudrun säger: Jag tycker inte att det är fel att skaffa barn som ung men jag tycker däremot att man bör kunna försörja sej själv och inte bara förlita sej till samhället. Eller?

Belinda Olsson säger: Ja, det bästa är väl om man kan försörja sig fast alla som får barn blir ju försörja av staten ett tag...

yagge säger: Tycker inte du att kvinnan som skall föda är den som är chef i förlossningsrummet? Skall någon BESTÄMMA över henne i denna livsavgörande situation?

Belinda Olsson säger: Nej men ska hon bestämma över alla andra?!

Charlie säger: Varför måste det vara sådan bebishysteri med ALLT. Barnvagnar är svindyra men inte värda sitt pris, man måste göra si, man måste göra så. Jag är 31 och väntar mitt första barn och min ålder är perfekt för mig. Skulle aldrig falla mig in att se snett eller fälla en kommentar till en ung mamma. Alla skaffar väl barn när de vill och deras ålder är perfekt just då. Jag tycker dock inte att unga tonåringar ska ha barn, e har levt för lite själva. Jag ville bara framföra en synpunkt att sluta ställ krav på kvinnor för det ena och det andra!!!

Belinda Olsson säger: Men om du tycker att vi ska sluta ställa krav, varför ställde du just ett..?

mikaela säger: När jag pratar med jämnåriga (runt 20) så verkar alla ha uppfattningen om att blir man gravid nu så är livet förstört, varför är det så? Varför tror du många av oss yngre ser mammarollen som ett enda stort helvete?

Belinda Olsson säger: För att det är skitjobbigt att få barn på sätt och vis ju. Men blir ju mer låst, man kan inte gå ut lika ofta, om ungen inte tar nappfalska och man ammar kan man inte gå någonstans utan ungen. När jag var gravid sa en barnmorska till mig: Barnet kommer in i ditt liv, och får rätta sig efter er. Yeah right... tack för alla frågor. Jag ska föröska skaffa mig ett eget "Fråga Belinda om barn" så ses vi snart igen...

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM