Familjerelationer

Vad ska barnen få bestämma?

RELATIONER

För mycket att säga till om för tidigt gör både ditt barn och dig stressade. Men det är svårt att generalisera om vad barn ska få bestämma själva. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att skaffa bra beslutsunderlag: att träna barnet att förstå omgivningen.

Här är några exempel på beslut som barnen kan ta i olika åldrar:

2–3 år: Långbyxor eller shorts?

I den här åldern kan barnen klara enklare val som till exempel att välja kläder. Men han/hon kan inte bedöma vädret, och inte veta om kläderna kommer att vara lämpliga även senare på dagen.

4–5 år: Klarar lite svårare val

Börjar klara av svårare val som har med nusituationen att göra, till exempel: vilken väska passar bäst till utflykten?

6–8 år: Behöver hjälp att planera

Klarar av att välja aktivitet i den miljö man befinner sig, men behöver hjälp att planera tiden. Ett barn i den här åldern har ofta svårt att exempelvis bedöma om en viss syssla hinns med före middagsdags.

9–11 år: Planeringen går lättare

En 9–11-åring har ofta tidsuppfattningen och valmöjligheterna klara för sig: Är det bäst att ta buss, cykel eller promenera?

Det är däremot svårare för barnet att väga för- och nackdelar med de olika alternativen mot varandra: Bussen kostar pengar men går fortast. Att gå tar tid, men är skönt. Vilket är bäst just nu?

12–14 år: Kan förutse valens konsekvenser

Välja färdväg går bra, liksom att välja fritidsaktivitet. Barn i den här åldern kan förutse konsekvenser av sina val. Men viktiga val, som skolgång till exempel, är fortfarande för svåra.

15 år: Klarar mycket, men behöver föräldrastöd

Den teoretiska kunskapen är ofta bra, men den praktiska inte lika utvecklad. Kortare resor tillsammans med kompisar klarar de – men du är fortfarande förälder och bör bestämma förutsättningarna: Med vem, vart och under vilka omständigheter?

Däremot bör femtonåringen få bestämma ganska mycket om sina framtidsplaner – det finns fort-

farande gott om tid att ändra sig!

5 tips som gör dig till en bättre förälder

Camilla Svenonius (sondag@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer