"Jag presenterade mig inte som bögen"

RELATIONER

Men Martin Emretsson tycker det går bra att vara gay inom militären

Martin Emretsson hade en strategi när han började lumpen.

Han ville först se om folk hade dåliga attityder – och sen berätta att han är gay.

– Men det känns faktiskt inte som att hbt-personer har så stora problem inom militären, säger han.

Innan Martin Emretsson ryckte in som värnpliktig var han nervös. Han hade hört hur det kunde vara som homosexuell inom det militära. Men det dröjde inte länge innan han kom ut som gay för sina närmaste lumparkompisar.

– Fast jag presenterade mig inte direkt som bögen för hela kompaniet, skämtar han.

Martin är en av försvarsmaktens representanter under Pride-veckan. Eftersom han är borta en hel vecka från militären visste han att det skulle uppstå frågor. Därför valde han att komma ut för alla under en uppställning. Reaktionerna var mest positiva. De vanliga bögskämten fick han istället höra innan de andra visste att han var gay.

– Men jag tog inte diskussionen då. Det var inget som var så allvarligt att jag tog åt mig, säger han.

Grabbig stämning

Martin Emretsson gör lumpen på Umeå skyddscentrum, som saneringssoldat. Sex månader har han hunnit med, och muckar i november. Hittills tycker han att det gått över förväntan.

– Det finns en machokultur, men det är mer allmänt. Den är inte så stark där jag är. Men ett tag var jag i Arvidsjaur och då var det värre. Där var det mer grabbig stämning med ”hö-hö” och en ytlig starkhet man ville visa upp, säger han.

Där Martin är nu finns relativt många tjejer, och han tror att det bidrar till den mer öppna stämningen. Riktigt varför kan han inte sätta fingret på.

– Men det blir inte så attitydigt.

Något har förändrats

Martin har hört om personer som haft det jobbigt, och som blivit kallade ”bögen” när de kommit ut inför lumparvännerna. Han tror att det har att göra med ovana, att många inte har haft en hbt-person i sin närhet.

Samtidigt har han nästan träffat fler homosexuella värnpliktiga med positiva erfarenheter. De säger ofta att ”men det kanske bara är jag”

– Men kanske handlar det inte bara om tur, utan om att något nu faktiskt börjar förändras inom det militära, säger han.

Många imponerade

Under Pride-veckan har Martin Emretsson märkt hur mycket som är bra inom den svenska militären.

– Bara att vi har en hbt-rörelse inom försvaret är imponerande. Jag mötte en australiensisk kvinna som ville fota mig, för att hennes vänner aldrig skulle tro på att jag varit på Pride annars, säger han.

Martin Emretsson hade förväntat sig att lumpen skulle bli rolig.

– Men jag var inte förberedd på hur roligt det skulle bli. Man får samarbeta med människor man aldrig skulle ha träffat annars. Lev, arbeta och fungera ihop är mottot – och det går. Det är väldigt utvecklande.