Separera – vem får vad?

Av: Elin Swedenmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Juristen: "I infekterade tvister bråkar man om Ikea-vinglas för 30 spänn"

Pengar och värdefulla saker är mest eftertraktat vid en skilsmässa.

Andra vill ha skivsamlingen – eller de gamla Ikeaglasen.

Och allt fler tycker nu att husdjuret är viktigast.

– Det blir väldigt känslomässigtmed djur, säger juristen Grant Howell.

Skivsamlingen, sommarbostaden eller släktklenoderna? Diskussionerna kan gå heta när saker ska delas upp efter en skilsmässa. Vanligast är att människor vill få med sig pengar eller prylar med så mycket värde som möjligt, enligt jurist Therese Karlberg, som specialiserat sig på familjerätt.

– Men ganska ofta delar man också upp möblerna. Det är väldigt dyrt att skapa ett helt nytt hem så jag brukar ge rådet att dela upp hälften hälften, säger hon.

Det är dock inte alltid så lätt. Kanske vill båda ha soffan. Eller så säger någon att möblerna inte passar i deras nya lägenhet.

– Gåvor av släktingar eller det man fört in i boendet brukar man också vilja ha med sig, säger Therese Karlberg.

Hunden viktigast

Men det är inte alltid familjesilvret som är mest eftertraktat numera. I Storbritannien går allt fler till advokaten för att behålla ögonstenen – den gemensamma hunden. I vissa fall har par spenderat så mycket som 300 000 för att få äganderätt av jycken.

– Det blir väldigt känslomässigt med djur. Det är nästan så att man hänger upp all annan frustration på det, säger juristen Grant Howell till Daily mail.

Där har man börjat dela upp vårdnaden av hundar. Lika långt som i USA har man dock inte kommit – där bråk om hunden är vardag. Bland annat har stjärnor som Kirsten Dunst och Jake Gyllenhaal, liksom Drew Barrymore och komikern Tom Green grälat om det. Men så mycket som 90 olika universitet erbjuder också kurser i vad som händer med husdjuren vid skilsmässor.

Logiken försvinner

I de allra flesta fallen gör par dock upp om lösöre själva, enligt Therese Karlberg. Till juristen går de mest med det som har ett reellt värde.

– Men i riktigt infekterade tvister bråkar man om allt, logiken är helt borta. Man bråkar lika mycket om något som är värt 30 spänn, som Ikea-vinglas tillexempel, säger hon.

Publicerad: