Väderstörningar hotar Kalle Anka

avTobias Österberg

Svart i rutan i stället för Kalle Anka. Det kan svenska tv-tittare råka ut för på julafton. Orsaken är atmosfäriska störningar som gör det svårt att ta emot markbundna radio- och tv-sändningar.

Störningarna har drabbat främst södra och mellersta Sverige under den senaste veckan. De yttrar sig genom att tv-bilden knäpper till eller står och hackar. Till och från kan störningarna bli riktigt kraftiga och bilden kan försvinna helt.

De atmosfäriska störningarna beror på vädret. Vid stabilt högtryck kan olika skikt bildas i luften. Dessa skikt gör att sändarsignaler får en längre räckvidd än normalt, rapporterar SVT:s Rapport.

– Våra sändarsignaler krockar med andra signaler långväga ifrån vilket orsakar störningar. Det är lite kaotiskt där uppe i luften just nu, säger Lennart Ivarsson, informationschef på Teracom, till TT.

Värst om du bor intill vatten

Extra illa är det i områden som omges av vatten, som Öland och Gotland. Där har Teracom fått in ett stort antal signaler från andra sändare som stör.

– Det är en blandning av olika kanaler, från de baltiska länderna och Polen till exempel, säger Lennart Ivarsson. Det finns också uppgifter om att ölänningar ska ha fått in norsk tv.

Störningarna riskerar att hota svenskarnas tv-jul.

– Att skikten ligger så länge och är så omfattande är mycket ovanligt. Vi hoppas på mer normala förhållanden, säger Ivarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM