Bli hemma hos barnen – få betalt

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Så blir vårdnadsbidraget

Strunta i dagis – och få betalt för att passa barnen själv.

I sommar införs vårdnadsbidraget i var tredje kommun.

är jag skojig nu? Socialminister Göran Hägglund gjorde sitt bästa för att charma fem månader gamla Henny Halldin på öppna förskolan.
är jag skojig nu? Socialminister Göran Hägglund gjorde sitt bästa för att charma fem månader gamla Henny Halldin på öppna förskolan.

Föräldrar som är hemma med barnen i stället för att lämna dem på dagis kan få 3 000 kronor i vårdnadsbidrag från och med 1 juli.

– En del är redan hemma helt utan ersättning. Andra kanske vill förskjuta ingången i förskolan och i storstäderna kanske många väljer att gå ner i arbetstid, säger socialminister Göran Hägglund (kd).

Bland bebisar och föräldrar på öppna förskolan i Stureby i Stockholm presenterade han i går en ny undersökning som visar att hälften av Stockholmsföräldrarna kan tänka sig att utnyttja vårdnadsbidraget.

Bestämmer själva

Bidraget har kritiserats hårt för att leda till att

ännu färre pappor stannar hemma med sina barn. Men Göran Hägglund tycker inte att det är politikernas sak att bestämma hur familjer delar upp sin föräldraledighet.

– Vi måste ha tilltro till att föräldrar kan fatta sina egna beslut, säger han.

Bland föräldrarna på öppna förskolan var det dock få som bestämt sig för att nappa på bidraget.

”Blir svårt”

– Vi har inte tagit ställning ännu, men det blir svårt. Det blir ju som att leva på en lön, 3 000 kronor täcker ju inte ens hushållskassan, konstaterade Julia Rydell med dottern Henny Halldin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN