Världens äldsta mamma död

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Blev sjuk efter förlossningen

Pensionären Carmen Bousada, 66, ljög om sin ålder för att få föda barn.

Hon fick vara mamma i 2,5 år.

Världens äldsta förstföderska Carmen Bousada, 69, är död.
Foto: STELLA PICTURES DR
Världens äldsta förstföderska Carmen Bousada, 69, är död.

Maria del Carmen Bousada var 67 år när hon födde tvillingar – och därmed världens äldsta förstföderska. Allt sedan barnen föddes har hon kritiserats för sitt val. Den spanska pensionären var så desperat i sin önskan att få barn att hon ljög om sin ålder för att få godkänd konstgjord befruktning.

Spansk lag har ingen åldersgräns för att få genomgå konstgjord befruktning men det flesta kliniker nekar kvinnor över 50 år.

Hetsig debatt

Den då 66–åriga Carmen Bousada reste till fertilitetskliniken i USA och sa att hon var 55 år. Därför fick hon genomgå IVF-behandling vid Pacific Fertility Center i Los Angeles.

Den 29 december 2006 föddes tvillingarna Christian och Pau. Med sina 67 år blev hon världens äldsta mamma och en världsnyhet.

– Alla ska få barn vid rätt tidpunkt, sade Bousada i en intervju för tidningen News of the World en månad efter förlossningen.

Hennes graviditet väckte hetsig debatt om konstgjord befruktning och kritikerna menade att hon handlat oansvarigt mot barnen.

Men gång på gång har Spaniens mest utskällda mamma Carmen Bousada försäkrat att hon är vid god hälsa.

– Jag har aldrig varit piggare, min mor blev 103 år gammal, försvarade hon sig.

Fick chockbesked

Men sönerna hann inte bli ett år gamla innan Carmen Bousada fick chockbeskedet – hon hade drabbats av cancer.

Strax efter det berättade hon i en tv-show 2007 att hon var sjuk och får hjälp med att se efter tvillingarna.

Hon dog i lördags, 69 år gammal, uppger AP. Enligt den spanska tidningen Diario de Cadiz fick hon en tumör kort tid efter förlossningen.

Carmen Bousada försvarade sitt val även efter att hon fått veta om sin sjukdom. När hon hade diagnostiserats med cancer, sade hon i spansk tv att hennes brorson och deras gudfar kunde ta hand om tvillingarna om hon skulle dö.

Läkaren som utfört den konstgjorda befruktningen ångrar inte att han hjälpt Carmen att få barn, trots att hon ljugit om sin ålder.

– Män som får barn vid den åldern får höra att de är virila och macho, säger doktor Vicken Sahakian som äger Pacific Fertility Center i Los Angeles, enligt AP.

– Det är nuförtiden inte ovanligt att behandla kvinnor i 50-årsåldern. Jag tänker försvara mitt beslut och jag har inga problem med det, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN