”Min exman vägrar flytta”

avUlrika Lidbo

Publicerad:
Uppdaterad:

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

– Varför ska barnen dagligen utsättas för resor­ hon själv inte vill vara med om?

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz är skeptisk och råder Bessy att tänka på barnens bästa.

Foto: Jupiter
En bra idé? Nytt boende och privatskola hägrar. Men en hel del praktiska problem återstår. (Bilden är arrangerad)

– Även om situationen säkert är komplex låter det som att Bessy är säker på att få igenom allt hon önskar sig. Hon räknar kallt med att kunna övertala sin exman, säger Eva Rusz.

Belastas hårt

Hon avråder Bessy från att driva igenom förändringar med utgångspunkten att hon själv ska vinna på det, snarare än att barnen ska må bra.

– Jag tycker att det låter väl hårt. Jag skulle själv aldrig låta någon barnflicka köra mina barn i rusningstrafik dagligen, säger hon.

– Små barn belastas väldigt hårt idag. Både genom att vi skiljer oss oftare, och att de går på dagis under många timmar. Därför är det inte schyst att utsätta dem för så många och långa resor.

Eva Rusz tycker istället att Bessy borde ändra perspektiv.

– När man skiljer sig och börjar på ny kula innebär det inte nödvändigtvis att man kan genomdriva allt på en gång.

Ofta delar föräldrarna på vårdnaden av barnen, och det kan vara en utmaning att skapa fungerande teamwork kring de nya omständigheterna.

Av alla barn vars föräldrar lever åtskilda bor 56 procent enbart hos mamman. 28 procent bor lika mycket med båda föräldrarna.

7 procent bor enbart med sin pappa, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Bessys barn tillhör dem som bor lika mycket med båda föräldrarna. Problemet som Bessy har är klassiskt vid en separation, anser Eva Rusz.

– Trots att man skilt sig är man förenad med sin exman genom barnen. Man måste hitta ett smidigt sätt att samarbeta, en lösning med barnens välmående i fokus.

Snart är de stora

Ingenting varar heller för evigt.

– Tiden när våra barn är små går snabbt. I sinom tid växer de upp och kan förflytta sig själva.

Rådet Eva Rusz vill ge Bessy är att ta ett kliv tillbaka och dämpa sina egna behov.

– Det är svårt att säga att hon ska byta jobb i en lågkonjunktur, men det vore bästa lösningen.

Tänker Bessy fel? Så tycker läsarna...

NEJ Ni ska bo där ni trivs, både din ex-man och du. Jag och mitt ex har 20 mil mellan oss. Vår pojke, 5 år, är varannan helg hos sin pappa som kör 40 mil var 14:e dag för att hämta och lämna honom.

Maria

JA Menar du på fullaste allvar att din exman ska behöva flytta för att du får fixa idéer? Han har sitt liv, du har ditt. Om du ändrar förutsättningarna så får du stå för konsekvenserna.

Beata

JA Se till dina barns bästa och inte till din karriär. Ska alla behöva ställa om sina liv bara för att du vill ha mer tid på jobbet? Snacka om själviskt!

Mimmi

Publicerad: