Försvarets behå håller inte måttet

avJessica Balksjö

RELATIONER

Nya underkläder är upphandlade - men de ratas av kvinnorna

Brandfarliga behåar och sporttoppar som knäpps upp i strid.

Nya behåar är beställda till kvinnor inom försvaret - men inte heller dessa är flamskyddade.

– Det här betyder ju att de har misslyckats igen, säger Paulina Rehbinder på Värnpliktsrådet.

Foto: ELINA FIROUZFAR/VÃRNPLIKTSNYTT

Paulina Rehbinder, press- och informationsansvarig på Värnpliktsrådet, har själv gjort värnplikten och vet hur stort problemet är bland de kvinnor som inte får några ordentliga behåar när de gör lumpen.

Nu riktar rådet kritik mot Lv 6 i Halmstad som delat ut behåar som inte alls fungerar under övningarna.

– De har haft problem med sportbehåar med knäppen. Om den går upp och man ska knäppa igen så måste man ta av sig kroppsskydd, kläder och jacka, säger Paulina Rehbinder.

Kan inte erbjuda några behåar

Eftersom försvaret aldrig har kunnat erbjuda kvinnorna några behåar eller sporttoppar som är anpassade för militärövningar så har alla olika regementen fått lösa problemet på egen hand.

Vissa har tagit in behåar som knäpps upp - andra direkt brandfarliga toppar som smälter in i huden om de börjar brinna. Alla andra kläder som ingår i uniformen hos försvaret är flamsäkrade.

Även männens underkläder.

Efter all kritik har nu för första gången en upphandling gjorts för att ta in sporttoppar till alla regementen inom försvaret. En prototyp var ute för ett år sedan och den första av de två beställda topparna förväntas levereras när som helst.

Förutom sporttoppen "sport" så kommer behån "comfort" som ska användas när den värnpliktige gör något mindre fysiskt.

"Nya toppen inte flamsäker"

Christina Holm är ansvarig upphandlare på Försvarsmaktens logistik och är den som har beställt den nya sporttoppen. Hennes toppar ska användas vid "friskvårdstimmarna". Något flamskydd har inte funnits med i kraven.

– Flamsäkerheten är inget vi tagit sikte på när vi gjort de här upphandlingarna. Jag har inte ens hört talas om det problemet. Men det är självklart något vi tar med oss. Jag vill poängtera att de här behåarna bara ska användas i idrottssammanhang, säger hon.

Ställer till problem

Problemet är bara att det inte beställts några andra behåar än just sporttoppen som alltså fortfarande inte är flamsäker.

– Det här betyder ju att de har misslyckats igen. Det här kan verka som ett litet problem, men det ställer till reella problem för varje individ, säger Paulina Rehbinder på Värnpliktsrådet.

I våras larmade chefen för helikopterflottiljen i Linköping, överste Micael Bydén, om att det saknas flamsäkra behåar. För någon som flyger helikopter är det extra viktigt att inte ha något på kroppen som kan fatta eld.

Tidningen Värnpliktsnytt har testat sporttoppen Röhnisch Super X som delats ut vid 14 regementen. Den började smälta efter 13 sekunder. (Se bild)