Relationer

”Förbjudet att ta kontakt – om du är kvinna”

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

"The New Rules" ska lära kvinnor att fånga män på nätdejtingsajterna. "Att spela ett spel fungerar inte" säger sexrådgivaren.

Ellen Fein och Sherrie Schneider har skrivit boken "The New Rules" för nätdejting.
Ellen Fein och Sherrie Schneider har skrivit boken "The New Rules" för nätdejting.

Är du kvinna? 

Då får du absolut inte ta första kontakten med en man på nätet – han ska kontakta dig.

I januari släpps kontroversiella boken "The New Rules" för nätdejting.

Robert Jacobsson är sexualupplysare och relationsrådgivare i ”Ligga med P3”.

På nittiotalet kom Ellen Feins och Sherrie Schneiders första dejtingbok, "The Rules" (på svenska "Reglerna – handbok för giftaslystna tjejer"), en storsäljare som blev enormt omdebatterad, då den rådde kvinnor att aldrig ta första steget. Hon skulle spela svår, i alla moment av uppvaktningen. En äggklocka skulle hålla koll på att samtalen med mannen ifråga inte blev för långa, och sex på första dejten var otänkbart om man hoppades på kärlek. Boken kallades "bakåtsträvande" och "antifeministisk".

Tips i samma anda

Tjugo år senare kommer uppföljaren "The New Rules", nu med tips för nätdejting, sms och sociala medier – men råden är i samma anda.
Enligt böckerna ska du som kvinna aldrig besvara en nätdejtingprofil, utan själv lägga upp en profil där du inte ska nämna något om drömmar, men gärna lägga till sexiga bilder på dig själv. Kvinnan ska spela svår eftersom mannen gillar jakten, att försöka fånga henne, enligt författarna.
– Sådana här böcker bygger på förlegade könsnormer och på att alla är heterosexuella, vilket är förödande, säger Robert Jacobsson, sex- och relationsrådgivare i radioprogrammet "Ligga med P3".

”Tror inte på spel”

Han rekommenderar egentligen inga böcker med tips om hur du bäst dejtar.
– Jag tror inte på att du ska spela ett spel för att hitta någon. Och sexistiska dejtingböcker som de här skadar många relationer med de hämmande könsrollerna där mannen är den som ska bestämma och kvinnan bara ska lapa i sig vad mannen säger och tycker.

Feins och Schneiders böcker säger bland annat att en kvinna kan spana in mannens profil på nätet – bara hon inte nämner det för honom.
– Alla ska våga ta steget och ge sig ut på nätet och skriva till många olika personer, råder Robert Jacobsson. 

Köper vi den här typen av böcker i Sverige, i dag?

– Tyvärr tror jag det. Jag tror att många känner sig vilsna och letar efter kärlek och finns det enkla tips och trix köper folk det. Men vi lever inte i ett jämställt land om många köper böcker som de här, där kvinnan ska göra sig undergiven. Det gäller att ställa sig kritisk till sådana här åsikter. Många är genuspolitiskt medvetna, men jag tror också att man lever i bubbla om man inte tror att många köper sådan här skit, säger Robert Jacobsson.

Publisert: