Relationer

”Det är viktigt att våga”

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

Jodie Foster ”kom ut” till slut med dunder och brak – men behövs det egentligen?

Prisad Jodie Fosters tal hyllades av kollegorna på plats. Men kritiker har också ifrågasatt talet och kallat det vagt.
Prisad Jodie Fosters tal hyllades av kollegorna på plats. Men kritiker har också ifrågasatt talet och kallat det vagt.

Plötsligt gjorde hon det. I söndags, inför hela Golden Globe-galan, pratade Jodie Foster öppet om sin homosexualitet i tacktalet.

Men vad betyder det egentligen för gayvärlden när en superstjärna kommer ut?

Skådespelerskan Jodie­ Foster, 50, har i tidigare tacktal nämnt sin dåvarande partner Cydney Bernard. Men skådespelerskan har aldrig pratat om sin läggning i media.

Men nu var det alltså dags – inför storpublik, till applåder och busvisslingar, bland annat från kollegan och vännen Mel Gibson.

Hederspris

– Allvarligt talat. Jag hoppas ni inte är besvikna över att det inte blir något stort komma ut-tal i kväll, sa Jodie Foster när hon tog emot Golden Globes hederspris under söndagen.

– Jag kom ut för ungefär tusen år sedan, på stenåldern. Men på den tiden kunde en ung tjej öppna sig för pålitliga vänner och familjemedlemmar, medarbetare, och sedan, gradvis och med stolthet, för alla som kände henne, sa Foster i sitt tal och tillade:

– Men nu förväntas varenda kändis redogöra för detaljerna i sitt privatliv på en presskonferens, i en parfymreklam och i ett realityprogram på bästa sändningstid.

Hyllade och tackade

Hon passade på att tacka och hylla inte bara sina söner, utan även sitt livs största kärlek – tidigare partnern Cydney Bernard.

Talet blev hyllat av kollegor och kändisar som Ricky Martin och Kathy Griffin.

Men Foster blev även ifrågasatt:

– Vad pratar alla om? Jodie Foster fejkade precis ett komma ut-tal, skriver författaren Bret Easton Ellis på Twitter.

Anders Öhrman, chef­redaktör på gaytidningen QX, applåderar Foster.

– Personligen tycker jag det alltid är lika kul när uppskattade, folkliga personer kommer ut. I hennes fall tycker jag att det har gått så långt att man undrat varför hon inte vågat berätta när alla redan vet. Men det är alltid bra när folk vågar prata och stå upp för det – och bli en förebild för unga flator. Kända bögar finns det många, men flator behövs.

Är det fortfarande stort när en kändis kommer ut?

– Att döma av uppmärksamheten kring när Kajsa (Bergqvist) och Anja (Pärson) kom ut så är det fortfarande stort, men kanske inte lika länge. Nyheten lägger sig betydligt snabbare.

Fotnot: Debatten pågår hela tiden på Twitter.com: Sök på: #hbt #homoriot

Publisert: