Gravidmagen inte allmän egendom

Reporter: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentera, klappa och klämma är inte alltid okej

1 av 2 | Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
”Bebisar, gravida och hundvalpar verkar väcka samma distanslösa impulser hos folk”, säger Jeanette Jegefalk, 27.

Folk klämmer på din mage, kommenterar dina bröst och frågar om hur mycket du sprack. Graviditet och amning tar ofta fram omgivningens mest distanslösa sidor.

– Även om det ligger ett barn i magen är det fortfarande min mage folk klämmer på, säger Jeanette Jegefalk.

”Åh vilken stor mage du har, jag bara måste få känna. Det ser ut som du ska föda i morgon, så stor som du är. Hur mycket har du gått upp?”

Det är en inte ovanlig replik till en gravid kvinna.

Många tycker att det är kul med all uppmärksamhet, medan andra irriteras över hur de blir till allmän egendom.

– Allt från kollegor till bekanta känner på magen utan att fråga, det är man ju generellt inte van vid, säger Jeanette Jegefalk, som är gravid i sjunde månaden. Jag är förvånad över att så många tar sig friheten att klappa och till och med knacka på magen och ropa in till barnet.

Borde fråga först

Hon menar att det bara känns okej när närmaste familjen och vännerna vill känna hur barnet sparkar.

– Jag har aldrig stött på någon gravid kvinna som har tyckt annorlunda. Man vill att folk frågar innan de lägger handen på magen.

Sportjournalisten och bloggaren Jennifer Wegerup menar att hon framförallt reagerade på alla kommentarer vid amning.

– Jag har försökt amma diskret, ändå är det många som har vrålglott och fällt fåniga och ibland sexuellt laddade repliker.

Hon har hört allt från ”Här kommer mjölkkossan!” till ”Där hade man ju gärna legat, höhö.”

– Jag är inte arg, snarare förundrad. Vad är det med amning som får folk att tappa huvudet?

När hon skrev om fenomenet på sin blogg menade några läsare att det bara var att stanna hemma och amma om hon tyckte det var så besvärande.

– Lite hårddraget menar de alltså att om man inte finner sig i att få sina tuttar kommenterade så ska man hålla sig hemma hela amningsperioden?

Att andra engagerar sig i allt från mage och bröst till vad du äter är självfallet en drastisk förändring, menar Malin Bergström, psykolog och forskare.

– Ofta har man som blivande eller nybliven mamma inte riktigt rätt att vara sig själv, utan man förväntas bara le snällt.

Upplevs som gränslöst

Samtidigt är det så att graviditet och föräldraskap väcker känslor.

– Många äldre kvinnor minns exempelvis när de själva var gravida och kan komma fram och berätta oväntat intima detaljer. Det handlar om en känslostyrd kommunikation där man egentligen bara vill dela med sig av sin erfarenhet. Men för den som är en blivande eller nybliven förälder upplevs det ofta som gränslöst.

Det finns ett afrikanskt talesätt som lyder ”It takes a village to raise a child”. Tanken att barn är allas ansvar är på många sätt fin, tycker Malin Bergström. Men risken är att många tar sig stora friheter när det gäller att lägga sig i andras föräldraskap.

Att fler kvinnor protesterar mot att bli allas egendom tror hon helt enkelt beror på att det finns en kaxigare modersroll.

– Mammor är äldre i dag. De är vuxna kvinnor – inte unga tjejer – vilket gör att de har självförtroende nog att säga ifrån.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN