Sprid drömmar som en finanshaj sprider risker

avDaniel Pernikliski

Daniel Pernikliski: Men låt inte drömmarna bli vardag.

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Jag har sett det hos människor i min omgivning, till och med varit avundsjuk på dem – de som brann så hårt att de inte gick att hejda. De som tidigt hade utformat sina livsmål och drömmar. Det finns någonting i blicken hos de som effektivt kämpar mot ett mål – aldrig är de så vid liv som när de strävar. Men vid mållinjen vid det som var tänkt som ett livsmål, efter sekunder av eufori, väntar mättnad. I många fall en bekväm mättnad, men lågan i blicken är släckt. Lika släckt som hos de som aldrig haft några drömmar eller mål.

I en lista över de hundra populäraste målen i livet ligger ”att gå ner i vikt” på första plats – tre placeringar före ”att bli kär” och fyra före ”att vara lycklig”. Man kan ju inte låta bli att roas över att det tycks vara mer åtråvärt att vara smal än att vara kär och lycklig. Poängen med listorna tycks hur som helst vara att man bör ha många mål, 43 närmare bestämt, för att uppnå den perfekta balansen. Och när ett mål är uppnått fyller man på med något annat.

Det gäller att sprida sina mål och drömmar på samma sätt som en finanshaj sprider riskerna med sina placeringar på börsen. Varje dröm och varje mål är som en aktie som alltid löper risken för att vara övervärderad, eller att vara av ett mycket konjunktur- eller trendkänsligt slag. Därför måste man ha många för att inte riskera att ruineras.

Men livsmål är livsmål och bör ta hela liv i anspråk. Om man inte är försiktig med sina drömmar, kan det hända att man får precis som man vill. Och om man inte har hunnit byta ut dem på vägen har man gjort sin dröm till vardag.

Och det är knappast någon drömtillvaro.